A Magyar Telekom bejelentette az eSIM támogatását

Jelen pillanatban még csak teszt üzemmódban működik, és egyetlen gyártó termékével, de a szolgáltató első akart lenni.

A Magyar Telekom ma délután kettőkor megtartotta első virtuális sajtótájékoztatóját, és a beharangozóban azt ígérték, hogy a Telekom lakossági marketing és értékesítési menedzsmentigazgatója, Pereszlényi Zoltán olyan bejelentést tesz, amely hatással lesz az egész iparág jövőjére.

A lényeg azonban egy mondatban leírható: mától Magyarországon mobilhálózatra – vagyis a Telekom mobilhálózatára – már lehet kapcsolni eSIM-képes készüléket – egyelőre teszt üzemmódban, a Huawei támogatásával, egy speciális készülékkel (a Huawei Watch 2 okosóra forgalmazása).

A jövő egyik technológiájának tartott eSIM nem elsősorban azért számíthat sikerre, mivel a hagyományos SIM-kártyához képest szinte elenyésző méretű, hiszen nincs konkrét fizikai kártya, beépített chipről van szó, hanem a koncepció gyökeres megváltozása miatt is: az eSIM kártyák többcsatornás kapcsolatot is biztosíthatnak. Magyarul: egyetlen kártyaprofil képes több szolgáltatáshoz kapcsolódni párhuzamosan. Ahogy az előbb is írtuk, ez igazából ez már nem kártya, hanem egy chip, mely valójában egy virtuális kártyát tart fenn és menedzsel a felhasználó szándékának és utasításainak megfelelően (előfizetésre természetesen továbbra is szükség lesz).

Az eSIM megoldás bevezetése a magyar piacra egy többlépcsős fejlesztés első lépéseként, egyelőre tesztprogram keretében indult el. Az eSIM-et tartalmazó eszközt használni kívánó ügyfelek a hagyományos SIM kártya helyett egy aktiváló kódot kapnak majd QR kód formájában. A WiFi-n keresztül az internetre csatlakoztatott készülék ezt beolvasva tölti le a beépített SIM chipre (eSIM) a szolgáltatói profilt, ezt követően aktiválódik a SIM, és kezdhető meg a szolgáltatás igénybevétele. Az eSIM meglévő vagy új havidíjas előfizetéssel, illetve azokhoz igénybe vehető DuoNet opcióval lesz elérhető lakossági, és Tandem opcióval üzleti ügyfelek részére.

A technológia kereskedelmi áttörése még várat magára, de a szakmai jóslatok szerint már nem sokáig. És az is látszik, hogy a szolgáltatók – mint most a Magyar Telekom is –, még erősen dolgoznak az eSIM könnyű és problémamentes, az ügyfeleket kielégítő kereskedelmi és technológiai megoldásain, még az út elején járnak.

Azóta történt

Előzmények