Új hozzászólás Aktív témák

  • Xantomas

    őstag

    válasz csmat #12851 üzenetére

    Keress vissza a topicban, vagy a feribókon a Pentax club hungary csoportban. Írtam erről párszor :)

    Alapvetően, ha a zöld szolenoid nem zár vissza, s szabadon járkál a szerkezet, így a rekesz mindig a legszűkebb állásában van exponáláskor, semmi baja nem lesz.
    A reszelt szolenoiddal lesz baja, mert zárva marad, s reteszel az egész szerkezet, folyamatosan 1-1 fognyit ugrik a fogaskerék, egészen addig, míg már nem tud. Ekkor ugrik benne szét a rugó, fordul ki a helyéről, s kócolódik össze.

    Ilyenkor már csak a komplett rekesz vezérlő mechanika cseréje fog segíteni, ahhoz viszont a komplett vázat szét kell szedni, s újra összerakni. Így, hogy kb 15-20 vázat raktam újra össze, megy egy 5-6 óra alatt, plusz kalibrálás, mérőórával mechanikusan, majd utána fókusz ellenőrzés, komplett elektronikai teszt, hogy minden a helyén, minden feszültség szint rendben. A német nagyszerviz 2 munkanapot számláz ki erre, teljesen jogosan, annyi idő kell is rá (egy német technikus óradíja nagyon nem annyi, mint egy magyaré).
    Egy szó mint 100, ha így használod, s veszel manual rekesz állítású obit / obikat, nem lesz baja azokkal. Ha bontott, de működő zöld szolenoidot raksz bele, akkor is jó lesz, míg ujra elő nem jön a hiba. Fehérrel nem fog.

    Vagy beruházol KAF4-es obiba, ahol a rekeszt is az obi állítja elektronikusan. Ebből a legolcsóbb az 55-300 PLM. A következő lépcső a DA* 16-50, D-FA* 50 SDM, D-FA* 85 SDM, meg a D-FA 70-210. (Esélyesen, nem fogsz :D )

    "Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"

Új hozzászólás Aktív témák