Új hozzászólás Aktív témák

  • Egon

    nagyúr

    válasz philoxenia #11442 üzenetére

    Ez a kép felhasználása még mindig. Lefordítva a saját kérdésemre, itt sem a készítéssel volt a gond

    Teljesen mindegy, jogilag mindkettő adatkezelésnek minősül, lásd Infotv.

    Megismétlem, mert kezd elsikkadni a lényeg, amiről beszéltem.

    Ezt már megválaszoltam.

    Magánember közterületen, felvétel készítése előtt, ha az kifejezetten azon a helyen nem tiltott, véleményem szerint, nem kell, hogy írásos nyilatkozatot kérjen azoktól a személyektől, akik rákerülnek a képre.

    Mint már többször leírtam, semmi sem írja elő, hogy személyes adatok kezelése során, amennyiben az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása, a hozzájárulás írásban kerüljön megadásra. Érdekes is lenne, ha mondjuk bemész egy boltba, ahol van kamera, az írásos beleegyezésedet kérnék az adatkezeléshez. Írásban csak azért érdemes rögzíteni az adatkezeléshez történő hozzájárulást, hogy az utólagos vitás helyzetek elkerülhetőek legyenek. Ez pedig egyértelműen a nyilvánosságra hozatalhoz kapcsolódik.

    Természetesen, ha az illető tiltakozik ez ellen, akkor nyilván törölnie kell a felvételt.

    Így van.

    Ha ez nem történik meg, akkor ráutaló magatartásnak tekinthető-e a tiltakozás (akár mozdulatokkal) hiánya? Ismét csak természetesen nem rejtett kamerás felvételről van szó.

    A jogszabály szövegének ismeretében is nehéz ebben állást foglalni. Hozzájárulás: az érintett akaratának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, és amellyel félreérthetetlen beleegyezését adja a rá vonatkozó személyes adat - teljes körű vagy egyes műveletekre kiterjedő - kezeléséhez; Ez alapján nehezen tekinthető a passzív magatartás (azaz a tiltakozás hiánya) ráutaló magatartással megadott hozzájárulásnak, hiszen pl. hiányzik a megfelelő tájékoztatás az adatok kezelésének céljával kapcsolatban).

    Tekinthető-e publikálásnak, ha fotómegosztó oldalon megosztjuk másokkal a képet? Ez is két módon történhet. Mindenki által megtekinthetően, vagy csak pl. jelszó birtokában megtekinthetően, szűk körben.

    Itt leírják, hogy •a 'nyilvánosságra hozatal' fogalmát tágan kell értelmezni, ide tartozik a bármilyen technikával történő sokszorosítás, forgalmazás, illetve a felvétel illetéktelen személynek történő átadása, azaz gyakorlatilag minden olyan cselekmény, amelynek eredményeképp a felvétel nyilvánosságra kerül; . Ennek alapján a válasz: igen.

    [ Szerkesztve ]

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Új hozzászólás Aktív témák