Új hozzászólás Aktív témák

  • devil-k

    nagyúr

    válasz dkess #90383 üzenetére

    "Azt mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy egy rackszekrénybe tett (azaz WiFi -ért nem felelő) olyan router, mely mögé egy gigabit switch -et teszünk azzal sehogy nem használod ki a 2/1 Gbps internetedet ..."

    Igen, ez teljesen így van, hiszen az lesz a leggyengébb láncszem a hálózatban. Viszont 500 Ft a különbség az 1 Gbps-es és a 2 Gbps net között. Nincs min gondolkozni. Viszont ugyanez a kevés árkülönbség nem mondható el az 1 Gbps-es és a 10 Gbps-es hardverek kialakítása kapcsán. Jelen pillanatban nem igénylem ezt az ráfordítást, mert nem hozna semmivel sem többet.

    "Néhány dolog az utolsó javaslatommal kapcsolatban. Vegyük észre, hogy pl. egy a nappaliba tett AX89X -el a WiFi -s szekció jelentős részét is képes lenne megoldani. A 12 db spatial stream -jével kb. reggelire eszi meg a Deco M5 hármas pakk -ot (együttesen) és nemcsak azért, mert az utóbbi csak AC -s. Egyébként a XD4 hármas pakkal is hasonló a szituáció .."

    Ez egyébként elgondolkoztató, de ennek az az ára, hogy ezt a "pókot" valahova tenni kell... Hát... Nem valami diszkrét a megjelenése. Akkor inkább már megemelem a tétet és akkor 3 jobb Mesht vennék. Vagy ez nem működik? Vagy annyira jó lenne ez a router nekem, hogy ...?

    "Ami mellett esetleg még átsiklottál, hogy ezen router pl. WAN és LAN oldalon is képes 10 Gbe -re. Azaz nemcsak a 2/1 -es intenetedhez lesz jó, hanem akár a 4/2 vagy 9/5 -öshöz is (ezzel a jövőállóságra próbáltam meg utalni). Igen ez a router képes 9,6 Gbps -el NAT -olni ..."
    Mennyire tudnám ezt most kihasználni a gyakorlatban?

    #90384Alex91
    Arra törekszem, hogy a legjobb legyen.
    "Fullos" okos otthon nem lesz (mert én borzasztó feleslegesnek tartom), de lesznek azért eszközök igen, ezért is lesz 3 db Apple TV, mert lehet központnak is használni, de hálózati lejátszóként sem utolsó. Én elégedett vagyok vele nagyon.

    Ilyen okos otthon dolgok lesznek: ajtónyitás érzékelő, füstérzékelő, kb. 3-4 eszköznél okos fali aljzat (pl. kazán, szivattyú... stb.) , termosztát szabályozó. És szinte ki is fújt a repertoár.

    #90384Alex91
    Pontosan. Jól látod a dolgot. Abszolút nem látnám azt, hogy most a nagyobb fejlesztést (10Gbe) hol használnám ki a gyakorlatban. De lehet, hogy nem látom a fától az erdőt... Egyébként mire lejár a jótállása majd a jövőben vásárolt switchnek (kb. 3-5 év), akkor azután fogok egy fejlesztést megejteni, akkor az árak sem így fognak alakulni, mint most.

    "Mondjuk azt nem teljesen ertem, hogy miert gondolod, hogy egy kozponti switch eleg lesz? Vagy tudod, hogy sose lesz uj eszkozod, vagy egy kis funkcionalis atrendezes a hazon belul? Szerintem a szobakban legyen 1-2 vegpont, ez menjen egy switchbe. Ha szobaban tobb eszkoz lesz, akkor oda kulon switch kell. Mert mondjuk a nappaliba 4 vegpontot teszel, mert annyi eszkozod van, aztan mi lesz, ha jon egy otodik…?"

    - a falakba Cat6a S/FTP vagy Cat7 S/FTP kábelt fogok behúzni
    - ezen felül be lesz húzva koax kábel is és elő lesz készítve a hely az optikának
    - azokban a szobákban, ahol lesz fali végpont, ott duplán lesz, vagy triplán... stb., nem egy darab lesz sehol sem, annak semmi értelme

    - pl. nappali: 1 db végpont az IPTV-nek, 1 db a lejátszónak (nálunk a nagy filmezés a moziszobában van)

    - a nappaliban a TV és minden más wifin keresztül fog csatlakozni a hálózathoz. S hogy miért? Mert mi nem a TV applikációit használjuk Netflixre, HBO GO-ra, hanem az Apple TV-t. De ha annyira nagyon bele lennék ebbe bolondulva, bármikor berakhatok oda egy a "buta" switchet. De nem ez a terv. Azért ha megfigyeljük a mai tendenciát, a legtöbb eszköz már vezeték nélkül fog működni, s ez így van jól, DE ettől függetlenül vannak eszközök amiket mindenképp kábelen kell rácsatlakoztatni az otthoni hálózatra, nincs mese (pl. lejátszók, erősítő... stb.)

    Az én lányom (aki 4 éves), mire tinédzser lesz, körbe fog röhögni, hogy kábelen használnék valamit. Ő már nem fog vezetékes eszközöket használni. Én pl. ki nem állhatom a laptopot. Mivel a munkámból adódóan nem kell használni, nincs rá szükségem, nekem nincs is. A feleségem pedig fordítva. Neki nincs asztali gépe, ide-oda ül a laptopjával, böngészik, néha letölt és kész.

    24 switches portból így is lesz szabad port szerencsére, nem arról van szó, hogy mind ki lenne használva. Ha így lenne, evidens, hogy nyitott vagyok a 48 portos verzióra.

    - mozi bolondéria -

Új hozzászólás Aktív témák