Új hozzászólás Aktív témák

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    válasz Sefter #17564 üzenetére

    Nem mondom azt, hogy "ennyire szarok", inkább úgy fogalmaznák, hogy a 3rd party firmware-ekkel, mint a Tomato is, gyorsabbak, stabilabbak, és sokkal okosabbak lesznek a routerek. Ezekben a firmware-ekben rengeteg olyan képesség van, ami a gyáriban még nincs, és valószínűleg soha nem is lesz! Ezen kívül a gyári firmware-ek frissítései nehézkesen jönnek, a hibák kijavítása sokszor csak ígéret marad, vagy ha meg is valósul, sokszor fél, vagy egy évet is várni kell rá, ezzel szemben a custom firmware-eket 1-3 havonta frissítik, és valóban komoly hangsúlyt fektetnek a jelzett hibák javítására, és a kívánt, és megvalósítható új funkciók integrálására. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy egyes típusokon - például az ASUS és a Linksys egész biztosan ilyen - szinte semmilyen kockázata nincs a firmware cseréjének, mivel ezek a routerek beépített recovery móddal rendelkeznek, tehát még ha hibás firmware-t is teszel rá, akkor is újra lehet flashelni anélkül, hogy a roueternek bármi baja lenne. Ezek a firmware-ek Linux alapúak, amikben bár lehet parancssorban mókolni, de ha valaki ezt nem akarja, akkor nem szükséges, mivel ugyanúgy van webes felülete, mint a gyári fw-nek, csak attól sokkal kiterjedtebb, ahol minden szükséges dolog beállítható. A Tomato-é példul ilyesmi...

    http://victek.is-a-geek.com/virtual/tomatok26/status-index.html

    Én nem mondom azt, hogy mindenki csak ezek futtatására alkalmas routert vegyen, de mindenképpen érdemes szem előtt tartani a lehetőséget, ha már egyszer huszon, harminc ezreket adsz ki routerre.

    A másik dolog az IPv6, amit például mostanság egyre több szolgáltató vezet be, igaz egyelőre csak teszt jelleggel. Viszont a ma forgalomban lévő routerek sem mind tudják ezt kezelni, sőt, inkább csak egy-két típus tudja! Abban meg egyáltalán nem lehetsz biztos, hogy a ma megvett routeredre majd 6-8 hónap, vagy 1 év múlva kijön az IPv6 képes fw. A moddolt firmware-ekben viszont már mindegyikben benne van ez a lehetőség, és használható.

    Stb, stb, stb...

Új hozzászólás Aktív témák