Új hozzászólás Aktív témák

  • Coolmat

    őstag

    válasz Nudlika #15165 üzenetére

    Ekkore területet nem csodálom, hogy nem képes lefedni egy router (pláne hogy még belső antennás is). Előre sajnos sosem lehet megjósolni, mekkora területet fog lefedni az eszköz, ezt nagyban befolyásolják környezeti tényezők (falak, vasfödém, interferencia stb.) és az ellenoldal. Külső antennásak (a teljesség igénye nélkül az 1. hsz-ből válogatva): az összes TP-Link, Asus RT-N16, Engenius ESR9850, D-Link DIR825. Többségükön cserélhetők is az antennák nagyobb nyereségűre (TP-Linkeknél pl. az ND végű típusoknál). Vannak jó belső antennás routerek is (pl. Netgear WNDR3700), de megvan az a hátrányuk, hogy nem lehet antennát cserélni rajtuk. Általánosságban elmondható, hogy minnél több antennás a router és az ellenoldal, annál stabilabb kapcsolat építhető fel.

    Ha nagyobb területet szeretnél lefedni (akár az egész lakást), akkor érdemes lehet még egy (vagy akár több) Acces pointban/WDS képes routerben gondolkoznod, erről bővebben 3 cikk itt: [link], [link], [link].

    Személyes tapasztalat: TP-Link 941ND gyári 3dbi-s antennákkal egy emelettel feljebb légvonalban kb. 15 méterre -50 -60 RSSI jelszintet mérek (használt program: inSSIDer), átfér a Wifin 20-30Mbit/s, online játékoknál a pingemben pedig kb. 5ms az eltérés vezetékes hálóhoz képest.

    #15168: nyílván nem ajánlottam volna, ha nem lenne tapasztalatom hasonló környezetben lásd fent is írt kollégiumi eset 15-20 klienssel, némi torrenttel, 10 megás ADSL-el, aminél a méréseim alapján megkockáztatom hogy menne 25-el is PPPOE ide vagy oda. Fő bajunk a D-Link DIR100 lecserélése után nem a routerrel volt, hanem a szűk sávszéllel :) Az első hsz. alsó és középkategóriáját elsősorban a wifi különbözteti meg, minden másban ugyanaz egy 741 mint egy 941v4.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák