Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz k1csi #15607 üzenetére

    Nekem a D7000 kapcsán van videós tapasztalatom, nem is kevés (csak azért mondom, mert ugyan az, mint a D5100-ban) és sajnos bármelyik belépő Canon megveri ha rolling shutterről van szó. Sajnos ezek a Nikonok (még a jóval újabb D3200, D7100 is) túlságosan hajlamosak a "jello effect"-re, ami már túlontúl zavaró még egy amatőr kezében is (sőt, főleg abban). A Canon-ok (550D, 600D, 650D volt a kezem ügyében ebből a szegmensből videózásra) sokkal toleránsabbak, ami az általános minőségen nagyon sokat lendít, főleg egy amatőr kezében aki nem biztos, hogy fog hozzá vásárolni stabilizáló rendszereket vagy nem akar mindig stativról videózni. A D7000 még egy válltámasszal is sajnos eléggé "zselés" videót készít.

    Egyébként dinamika, zaj, képtömörítés oldalról közelítve viszonylag egálban vannak.

    Persze azt én is tartom, hogy aki kézikamerát akar, az vegyen kézikamerát. DSLR/MILC videózásra annak való aki tud vele bánni.

    "ergonómia szempontból még jópár kiegészítővel is elsősorban tervezett "filmezésre" mintsem ad-hoc eseményvideózásra alkalmas"

    Ez így csak féligazság. Értő kezekben eseményvideózásra is jók, de tény, hogy aki nulla videós tapasztalattal akar egy olyan kamerát amivel 20x-os zoom mellett, fejek felett eltartva, ledöntött LCD-vel akarja az éppen elballagó 14 éves kislányát videózni a tornateremben, annak nem a DSLR/MILC való, hanem egy kézi camcorder. De mondjuk én videóztam már rokont hasonló körülmények között, igaz akkor felcsaptam a válltámaszt, nyakamba egy fesztiválos Press kártyát raktam mintha a suli által bérelt videós lennék és odapofátlankodtam az események sűrűjébe. Egy félig zenés, félig riportfilm jellegű anyagot vágtam belőle.

    Csak tudni kell, hogy mit akarunk és arra milyen felszerelés felelne meg.

    Pentax K-30 (váz) meg az ára:

    Nikon D5100 - 123k HUF

    Pentax K-30 - 170k HUF

    Nikon D7000 - 225k HUF

    Ha már szóba jött, hogy melyikhez van közelebb... ez egy tízessel még mindig a D5100-hoz áll közelebb. Miközben a D7000 nyitóára 350k volt anno. A K-30 valóban drágább, de pont annyival többet is tud, teljesen korrekt árcédulája van. De akkor vegyük el az egyik legjobb fícsört a vázszigetelést, adjunk hozzá egy kevéske fejlesztést és ott a K-500, ami jelenleg 150k nyitóárával eléggé baráti. Valószínűleg a K-30 már nem sokáig lesz kínálatban, mert a K-50 kiszorítja.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák