Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #66965 üzenetére

    A legtöbb helyen általában licencspórolás miatt használnak szerveren Linuxot. És ők általában csak a Debiant ismerik, meg arról hallották, hogy szerverre való. Illetve van, aki pont a konzervativizmus miatt választ Debiant, CentOS-t, vagy valami olyan egzotikus CPU architektúrát használ, amit csak a Debian-féle disztrók támogatnak, míg pl. Arch csak x86_64-re van és kifújt (van Arch32 is, de az meg csak x86-ra), és ez kínos tud lenni, egy ARM-es, PowerPC-s vagy MIPS szerveren. De ez nem azt jelenti, hogy csak ezekkel lehet használni mindenkinek, a legtöbb szerver meg általában x86_64-es. Ha csak azt néznénk, mi hol fut szignifikikáns mennyiségben, akkor az jönni ki, hogy csak a Windows használható, így statisztikákkal értelmetlen jönni.

    Igazából pont a szerver az, amire mindegy mit tesz az ember. Mehet rá Arch, mehet rá Clear Linux, Fedora/Ubuntu Server is. Akár még valami BSD is hardverkiépítéstől függően. Csak nagyon speciális szervernél tudom elképzelni, hogy a disztró számítson, pl. valami médiás felhasználási terület, vagy valami embedded mikroszerver. Aki ért hozzá, annak azért mindegy mit tesz rá, úgyis mindennel fog boldogulni (akkor is, ha valami frissítés eltörne, meg tudja oldani), aki meg nem ért hozzá, megint mindegy, hogy Debiant tesz rá vagy mást, csak kudarcot kudarcra fog halmozni.

    Illetve a Debiant, CentOS-t a lustaság is motiválja sokszor, felteszik, megy, évekig nem nyúlnak hozzá. Persze ez felelőtlenség, és visszaüt. Na meg nem kezdő topikba való téma.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák