Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz kuyarashi #11054 üzenetére

    A nyitófeszültség kérdéséről már írtam, további jelenség ezzel kapcsolatban, hogy a LED-ek szórása miatt, bizonyos DC-szint alatt már egyenetlen is lesz a szalag fénye. Tehát ez az alsó határon jelentkezik, amikor némelyik LED már-már beszünteti a működést (de akkor egyszerre három), mások még világítanak.

    Az analógnak vagy lineárisnak is nevezett DC-szabályzás érdekessége, hogy hatással van a LED színhőmérsékletére is. Kisebb áramon melegebb lesz és fordítva. Pedig azt hinné az ember, hogy csak az átlagáram számít, de nem így van, a PWM átlagának megfelelő DC nem biztosítja ugyanazt a színhőmérsékletet.

    Lehet, ez nem minden alkalmazásnál probléma, de TV, illetve monitorok háttérvilágításánál ezért is jobb a PWM, mert nem tolja el a színhőmérsékletet. PWM nélküli monitoroknál pedig külön kompenzálni kell, az LCD szoftveres utánátállításával.

    Ezt magam is tapasztaltam, amikor egy TV-t állítottam be monitornak, aminek túl erős volt a háttérfénye. Mivel ennél a menüben csak három PWM-fokozat van, kénytelen voltam a driver áramát is lejjebb venni, egy kis átalakítással.

    Tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy az áramnak van egy PWM "szaggatása" és van egy csúcsa. A csúcsáramot fix értékre stabilizálja a driver, ebből vettem visszább. A PWM pedig a menüben állítható, mint háttérfény.

    Ezután érezhetően melegebb, kicsit sárgásabb lett kép, amit a kijelző hidegre állításával pont kompenzálni tudtam.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák