Új hozzászólás Aktív témák

  • boeing707

    csendes tag

    válasz Speciali #2937 üzenetére

    Messze áll tőlem, hogy a nevezett objektumban egykor őrszolgálatot ellátó szakemberrel vitatkozzak olyan dolgokról, amelyekben személyesen nem vettem részt.
    De szeretnék néhány szerény észrevételt tenni:
    -a nevezett objektum tárolóiban soha nem tároltak vegyi anyagokat,
    -ha egy talajmintát bármelyik Egyetem laboratóriumába bevisz valaki, akkor nem "hozzáértő atomfizikusoknak" kellene megnézni, hanem a sorban legutolsó laboráns, természetesen megfelelő eszközök használatával, azonnal eredményt produkál, főleg ha azt is tudta, hogy az adott mintát miért vitte be valaki, vagyis mire kiváncsi!
    -egy mai, vagy tegnapi korszerű repülőgép mellett állva, megint csak természetesen a mérni kívánt sugárzás észleléséhez megfelelő műszerrel, mert univerzális sugárzás mérő nincs, a normál háttérsugárzás többszörösét lehet mérni. Az már egy más kérdés, hogy milyen egységben és fajtában kapom az eredményt.
    -az ilyen tipusú objektumokban számottevően a neutron sugárzás jelentkezhetett, viszont ezt utólag mérni, az objektum kiürítése után, több mint fantázia.
    -ezen objektumokban sosem volt készre szerelt, vagyis felhasználható töltet, minden részét külön-külön tárolták. Ennek illusztrálására egy példát a napi életből: nagyon nehéz egy olyan személygépkocsival cserbenhagyásos közlekedési balesetet okozni, amelynek a karosszériája Sopronban van egy raktárban, pecsét alatt őrizve, a motorját Nyíregyházán őrzik hasonló módon, a kerekei Pécsett vannak, a benzin tankja meg Szegeden. A kormányműve és a fékrendszere pedig valahol az Autókernél. Első hallásra egészen meggyőző, de ismerve a magyar ember találékonyságát, talán mégis lehet.
    -ami a talajszennyeződést illeti, mindig kétkedve fogadtam az adatokat, még a MN objektumaiból is. Szerinten éppeszű katona nem a földre engedi a gázolajat, hanem inkább eladja, a fáradt olaj kérdése már más megvilágítást igényel. A "rendkívüli" talajszennyződésről írt jelentések csak a mentesítő, talajcserét végző cégeknek kedvező, s az utóbbi hónapok HM botrányait elolvasva, szerintem egyenruhásoknak is jutott ebben megfelelő szerep. Az említett objektumban viszont kizártnak tartom, hogy valaki, magyar részről, szemtanúja lett volna a szándékos szennyezésnek. Elképzelhetőnek tartom, hogy valahol kis hazánk egy-egy távoli erdejében megbúvó objektumban, a hidraulika cső repedése miatt kifolyt, erősen szennyező és mérgező AMG-10 folyadék nem minden cseppjét itatták fel itatós papírral, de ez sajnos ugyanígy volt az MN alakulatainál is.
    Nem vitaindítónak szántam az észrevételeimet, részemről ezzel lezártam a témát.
    Köszönöm, hogy elmondhattam.

Új hozzászólás Aktív témák