Új hozzászólás Aktív témák

  • Speciali

    tag

    válasz hadsz #2931 üzenetére

    Nem a lazaság volt nagyobb a Határőrségnél, hanem valahogy az egész szervezettebb volt, és nem hülyegyerekként , élő robotként kezelték az embert. Ezt igazából csak azt tudja, aki megtapasztalta mindkettőt.
    Az már csak szubjektív, hogy mi határőrként lenéztük a nyulakat, és bazz, mi is azok lettünk, persze lélekben mindvégig határőrök maradtunk.:) Már csak azért is, mert az egész század volt őrsi határőrökből állt össze, és mindenki tudta a dörgést, és egy kerékre járt az agyunk, tehát volt összetartás.
    A terület szépségével nem volt bajom, hanem a már említett bezártsággal, noha egy kisvárosba voltunk bezárva, nem egy szűk laktanyába, de azért ez mégsem ugyan az volt, mint előtte.
    És mi megszoktuk, hogy egyben húztunk le 4, 6, vagy 8 óra szolgálatot, nyugodtabban lehetett így aludni szolgálatban is,:) és utána is. Itt meg ez a szaggatott szolgálati ritmus, sokkal rosszabb volt.

    A talaj szennyeződéséről annyit, hogy én akkor onnan, az egyik bunker oldalából vittem be földmintát, az Egyetem Radiológiai Szakára, vizsgálatra. És a normálnál magasabb gammasugárzást mutattak ki. És az nem is lehet vita tárgya, hogy ahol atomfegyvereket tárolnak, ott akármilyen nagy az óvintézkedés, ott megnő a háttérsugárzás, és ezt az Egyetemi mérés is alátámasztotta. Kézi mérőkkel mi is mászkáltunk a területen, a bunkeroknál nagyobbat mértünk mindig, de ezekben én nem bíztam meg, ezért vittem mintát az egyetemre, ahol normálisan, hozzáértő atomfizikusok nézték meg.

    Abban igazad van, hogy egyéb helyeken is szennyeződik a talaj, benzinnel, olajjal, egyébbel, ez attól függ, mi van épp ott, ami szennyezhet. És ahol az oroszok voltak, ott mindenhol szennyeződést hagytak maguk után. Nem a precízségükről voltak híresek, tojtak magasról az elővigyázatosságra. Azt gondolom, ez közismert mindenki előtt, ez nem élő-, hanem utóítélet.

    Akiket említettél, hogy ott voltak sorkatonák, szerintem ők eleve a Honvédséghez kerültek, és nem volt mihez hasonlítaniuk. Amúgy a Honvédség egyéb részeihez képest lehet hogy jó hely volt Mаленький Mockba .

    Nosztalgiázni visszamennék szívesen, épp mostanában jártam be a régi Határőr helyeket is.

Új hozzászólás Aktív témák