-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldi3r
veterán
Pedig pont így viselkedik a vastagabb lemezvastagság. A szerkezeti acél hővezetési tényezője 50 W/(m·K) körül van, egy szigetelőanyagé 0,035. Ebből azért látszik, hogy szigetelni sosem fog.
Offszetben alulra lehetne téglát pakolni, az nem zavar semmit. Esetleg körberagasztva valami ronda hőszigetelő anyaggal, bőven elég a 2mm lemezvastagság.E30 (oo=[][]=oo)
-
lemmy71
Topikgazda
Azért nincs rajta szósz mert nem volt normális paszírózható paradicsomja De az amit összevágott az is félig éretlen volt, ráadásul meg sem mosta egy ismerősöm ott van a videón végig mellette és még kóstolót is kapott Tegnap ahogy megnéztem azonnal felhívtam és megkérdeztem milyen volt a pizza, annyit mondott hogy egy fagyasztott tescos pizza simán veri
Amúgy igazad van, pizzakő helyet lehet használni csiszolt samottlapot, de csak olyat érdemes ami gyárilag tükörsimára van csiszolva. Nekem is volt és régen azt raktuk a kemencébe úgy sütöttük a pizzát. Házilag nem igazán tudod szépen felcsiszolni, de egy műköves pikk pakk vizesen tükörre csiszolja -
soldi3r
veterán
A tolteny mukodesi elve, felepitese azert nem nagyon ter el egy kamadotol. Sot, a szigetelt szekrenyeke sem, csak negyszogletes alapon.
Ebbol kifolyolag egy pelletes offszetnek tobb koze van az eredeti BBQ-hoz, mint egy szigetelt szekrenynek.[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
-
-
lemmy71
Topikgazda
Én amit vázoltam az csak egy grill betét lenne, amit grillezésnél csak egyszerűen beteszel felülről és így könnyedén hozzá férsz, így semmit sem bolygatsz meg az uds -ben, magyarul egy egyszerű kiegészítő. Igaz nem látni ilyet de ha nem újít az ember akkor még a kereket sem fedezték volna fel Azt láttam már hogy kiégetéssel kezdik sok amcsi videón a hordó előkészítést, de szerintem az amik sok furcsaságot csinálnak Én max először kimosnám trisóval és utána fúrnám szabdalnám hegeszteném ha szükséges, jobban szeretek tiszta anyaggal dolgozni mint egy kormos vasat fogdosni amikor készen van utána égetném ki és festeném kívülről, legalább is én így csinálnám.
tzimash
15 centi körül van az átlagos magasság a grilleknél, de magára a palástra belülről tehetnél több magasságban tartó füleket a rácsnak. Szerintem ezt úgy is akkor fogod tudni majd pontosan amikor már üzemel, majd akkor kitapasztalod hová is kellene apróbb módosítás, ha ílyet csinálsz minden féleképpen mond el hogy milyen is benne grillezni -
tzimash
őstag
-
lemmy71
Topikgazda
Mosni csak abban az esetben mosnám én is, ha valami ismeretlen hordóról lenne szó aminek ismeretlen az előélete is, ki tudja mi lehetett előtte benne, a fenének hiányzik valami baci, munka közben
A kiegészítő grillt én úgy gondoltam hogy bele tennéd az UDS -be, olyan lenne mint egy betét és persze a fedő vissza mehetne a helyére így -
lemmy71
Topikgazda
Ilyesmi járt nekem is az eszemben, persze én is beakasztósra csinálnám az uds -be, lehet a kép megtévesztet amit rajzoltam Most januárban egy ehez hasonlót készítettem az egyik ismerősömnek, a másik lábon álló amibe a ventilátor van tervezve még nincs készen. Volt egy kis tüdőgyuszim és C vágányra tettem magam egy kis időre.
Láttam már ezt az oldalt, de jó volt újra átnézni. Én olyan tizen egy két éve csinálgatok hobby szinten az ismerőseimnek mindenféle kacat vasból grilleket virágtartókat stb. Azért hihetetlen hogy a mások által kidobott fémhulladékból milyen jó kis dolgokat össze tud hozni az ember, némi fantáziával.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Gyógyszert nem szokás megköszönni De majd utána nézek, bár már javulófélben vagyok, én nagyon ritkán megyek orvoshoz csak a végső stádiumban, az utolsó szurit (lószérum) is a seregben kaptam amikor bevonultam Nagyapám mindíg azt mondta, hogy amit egy forró húsleves és házipálinka nem gyógyít meg ott már nincs mit tenni Megjárta a világháborút közel egy évig angol hadifogolytáborban szenvedett, itthon megöregedve szépen elaludt, orvos egyszer látta amikor megszületett.
-
lemmy71
Topikgazda
Le ég Ezt csak azért tudom mert anno egy élelmiszer ipari cégtől rengeteg horganyzott szögvasat hoztam magamnak, a hobby telken ebből lett a kerítés Hegesztésnél ahol nem köszörültem meg rendesen, ott hőtől szépen leéget a horgany, bár nagyon nehéz úgy hegeszteni mert rettenetesen fröcsköl Amikor leég a horgany sárgásfehér anyag keletkezik a felületen, ami drótkefével könnyedén eltávolítható
Bár így vissza olvasva a fórumtársat én rosszul értelmeztem, azt hittem hogy csak egy faszén begyújtót akar készíteni.
UDS .be talán én sem raknám, de ha elég vastag és leköszörüli a felületet akkor szerintem jó. Azt meg hogy milyen anyag szabadul fel benne égetés közben nem tudom. Egyszer zárt műhelyben hegesztettem egész nap horganyzott anyagot, másnapra rendesen belázasodtam
tzimash
Én már nagyon régen nem láttam horganyzott hordót. Kívülről festik (porfestik) néha, belülről sokszor egy lakk szerű anyaggal kezelik le, nem minden esetben van színre fújva a belseje. Amit linkeltél az festett így a kép alapján
Ócskavas (MÉH) telepen néz körül, szerintem ott találsz vastagabb rostalemezt vagy valami perforált acél lemezt és abból egyszerűbb megcsinálni a tűzkosarat. De akár egy [furatos acélfelni] .ből is elkészíthető, középen ketté flexeled az agy furatot meg behegeszted, az biztos hogy az örökös lesz és nem fog elégni[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Mint a képen, pont olyan légtartályt sikerült szereznem, cc150L. A képhez hasonló módon akarom megépíteni a grillt, annyi különbséggel hogy fent lenne még egy plusz rács, persze az csak egyharmad szélességű lenne a lentihez képest. Oda tenném a már kész sülteket, ezért gondoltam hogy az alsó rács alá, tennék hosszában egy keskeny vályú szerű rozsdamentes vizes edényt. Valamilyen pác anyaggal tölteném meg így nem száradna ki a felső rácson lévő hús. Persze ez csak az én elképzelésem, szerinted érne ez így valamit Úgy terveztem hogy a tetején lenne egy zárható kémény és alul is lenne egy huzatszabályzó, a faszén a tartály teljes hosszában egy bevagdosott kazán lemezen lenne.
-
lemmy71
Topikgazda
Igazából én is vízre és esetleg hasonlóképpen valamilyen fűszerágat vagy babért tennék bele, a párologtató tálba. Így ahogy jobban belegondolok, mehetne a "vizes vályú" közvetlenül a fenti melegen tartó rács alá. Nem a pácolás a lényeg hanem hogy ne száradjon ki a hús. Még a tűztér alatti rács füstjáratával nem jutottam dűlőre, van egy két elképzelésem, majd vázolom a későbbiekben.
(#306) tvamos
Én még csak apró törpeharcsát sütöttem faszenes grillen. Sós áztatás után egy gyors nyúzás a lefejezés A hosszában felvágott kimosott halak belsejébe egy darab szalonnát raktam és így húztam fel őket egy nyárstűre, mint a saslikot. Én nem fűszereztem a halakat, természetesen lehet, ki hogy szereti, a halak közé egy szelet vörös hagymát raktam és így sütöttem ropogósra faszén felett. A végeredmény magáért beszélt mert pik pak elfogyott a külseje ropogós mint a snack beleül kellemesen puha maradt. -
tzimash
őstag
Szerintem is elég lesz, tekintve hogy az 5-ből 3 gyerek, abból 2 kicsi. Még anyósnak is jutna, bár nem szívesen etetem, mert odaszokik
Gondolkozom miből legyen deflektor. Egy régi parabola antenna alkalmas lehet? Még meg kell néznem, hogy csak festve van-e. Átmérőre úgy saccra jó lehet. -
-
Zirowe
nagyúr
Passz.
Igazából elég sok youtubeos főzőcskéző videóban használják mostanság, tűzhelyen vagy sütőben, igazából csak kíváncsi lennék milyen.
De köszi a német amazonos tippet, megnézem.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
Itt a második képet nézve látszik, hogy van egy tálca, amibe mehet a lecsöpögő, alá meg a füstölő.
Nekem pl társasházban más módszer nem is nagyon játszik szerintem.
Videós példa.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
Igen, csak sajnos nálunk nem ilyen a helyzet, az erkély kilőve, kicsi és közel vannak a szomszédok, a házhoz pedig semmilyen kert nem tartozik.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
lemmy71
Topikgazda
Nem olyan rossz az emberünk ezt bemutatónak szánta egy vékony olasz pizza sütésére. Sok ilyen féltéglás kisgömböc kemencét láttam már, hasonlóan szigetelve és tapasztva. Igaz ami igaz a belsejét általában kikenik kétrétegben. Az ajtót én is hiányolom, legalább egy kiégetett agyag ajtó jó lett volna, bár az a magas hő meg marad bent .
Pár éve volt szerencsém azon a környéken bejárni elég nagy részt Alanya - Antalya, nagyon szép vidék és igen érdekes kultúra van arra felé a hegyekben. Láttam én is egy két elhagyatott hegyi lakot, mindenféle házilag épített "konyhával". Elég sok töröknek aki megteheti van egy kis hegyi lakja, mint nálunk a nyaraló, csak ők az egész nyarat ott töltik a nagy hőség miatt és van minden féle építmény, hihetetlen milyen kreatívok, a pizza i ferde torony smafú hozzájuk képest Abból építenek amit találnak, olyanok mint a nagyszüleink a háború után, ott is abból volt a ház amit találtak -
ProdyG
senior tag
Most jutottam el oda, hogy írjak végre...
Szóval megrendeltem egy Napoleon márkájú gázgrill-t, ami elvileg 2-3 hét múlva érkezik meg.Eredetileg faszenest terveztem venni, de teljesen új még nekem ez a téma, így kérdezősködtem itt-ott boltokban, webshopoknál, meg olvastam is egy csomót és elég jól lejött, hogy mik a faszenes illetve gázüzemű verziók előnyei/hátrányai egymással szemben. Eleinte úgy gondoltam, hogy a gázos kizárt, mert az "csalás"
De mivel mi úgy terveztük meg a most épülő kerti konyhánkat, hogy majd építünk bele grillt, így mindenképp beépíthetőt akartam venni. És mint utólag kiderült, a beépíthető az kb mind gázos (már ha nem a DIY vonalon mozgok). Szóval nem is nagyon volt választásom, de a gázos nagy előnyének mondják, hogy akár egy hétköznap este, amikor csak kis időm van, akkor is tudom egyszerűen használni, viszont egy faszenest ilyenkor nem feltétlen vennék elő... na hát ezt mindenki maga tudja eldönteni, de van benne biztos igazság. A lényeg, hogy a konyhapult így rendben lesz, faszenest pedig tudok venni utólag bármikor, ha nagyon rápörgök a témára
-
ProdyG
senior tag
Van 1-2 beépíthető, nyilván nem a legolcsóbb fajtából
Drágák az tény... én azzal győztem meg magamat, meg az asszonyt, hogy elvileg kivált egy kemencét is (na annak a megépítése se lenne olcsó). így megoldódik talán a kemence igényünk, mert szerettünk volna valamikor azt is... amit én rendeltem gép, azon van egy speciális infra égő, ami 980 fokon ég, ezt ajánlják pl kifejezetten steak-ekhez, wok-hoz... kíváncsi vagyok...Illetve mivel a gép belső térfogata viszonylag nagy, füstölés is összehozható benne elméletben, tehát a 110-120 fok körüli állandó hőmérséklet. hogy a gyakorlatban ez hogy fog működni, majd kiderül de rendeltem hozzá füstölő dobozt is, amibe mehet faszén is, illetve ilyen aromás fachips is, vagy mi...
Pellet üzemű grill - ilyenről még nem hallottam.
-
ghostie
tag
Szuper, köszönöm szépen mindenkinek a választ, holnap jön a teszt!
@Essejó: Ezt nem tudtam, viszont szerintem nincs nincs is benne lávakő.
Ezt írják róla: "A grill FlameTamer funkcióval működik, ezért nem szükséges lávakövet használni. Ez a speciális fémprofil közvetlenül az égők felett helyezkedik el, ami meggátolja, hogy a zsír a lángba csepegjen, továbbá a lángrács egész felületének egyenletes felmelegítését biztosítja."
Jelentsen ez bármit is -
ghostie
tag
Igen, nem volt benne. És valóban csak egy hajlított fémlemezről van van szó.
Ezt a lávakövet, hogy kell elképzelni? A rács alá egy "lapos" hőelosztóként vagy kis "kő" formájú valamik, amelyeket szintén a rács a alá kell elosztva elhelyezni? A neten mindkettőre láttam példát.
Túl nagy hely egyébként nincs az égő fölötti lemez és a rács között.. -
Essejó
Topikgazda
Vagy felette ?
Ilyen-e, Obiban Praktikerben lehet venni 3-3,5 kg, meg még máshol is.
Viszont ha nincs neki gyárilag hely akkor ne erőltesd, elvileg ez jobb hőelosztást ad, de végül is működhet nélküle is.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
tzimash
őstag
Ott történne a grillezés, csak még nincsenek helyén a csavarok, mint ahogyan az alsók sem.
Ha egyben lesz a hőterelő lap, az nem fog sok hőt elvonni a fentebbi részektől? vagy csak lassabban melegszik majd?És igen, mindenképpen be lesz gyújtva az első éles bevetés előtt, ha ezt jelenti a seasoning
Kíváncsi vagyok a hőtartásra, meg hogy mennyire legyen kinyitva kb a beömlő a 110 fok eléréséhez és tartásához.
Egy 4-5 órás sütéshez kb mennyi faszén fog kelleni? Van erre valami számítási mód, vagy majd tapasztalat alapján rájövök? (mikor anyázva kell rátöltenem sütés közben ) -
mirci18
addikt
Köszönöm a választ. Csaba zöld tojást használ amin alapból van hőmérő.
Hőmérőkből több félét néztem Kínából ezek tetszenek:
[link]
[link]
[link]Ilyenen gondolkodtam. Kábeles Mágneses Hőmérős időzítős.
Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
lemmy71
Topikgazda
Sima acélnak írtam az olajazást krómost vagy savállót én biztosan nem olajoznák, arról nem is beszéltem (amúgy megfigyeltem hogy egy két szekrény szmóker készítő, fullra beolajoz mindent és ráégeti, pedig rozsdamentes anyagot használnak )
A belsejénél félre értettél, mert a kolléga egy kiégetést tervezett még sütés előtt én arra mondtam hogy utána sterimobbal könnyedén kimoshatja. Az pik pak lekapja a koszt, max fúj rá valami tűzhelytisztítót, de szerintem felesleges úgy is kormos lesz.
Én a grill rácsal nem nagyon kínlódok, van egy sűrű szövésű réz drótkefém azzal meghúzom és utána fújok rá hídegzsíroldót majd leöblítem. -
tzimash
őstag
Megvolt a seasoning. A 200 fokot nem sikerült elérni vele. A 110-et 20-25 perc alatt érte el, ott résnyire zártam a beömlőket, még egy kicsit melegedett de kb 120-nál megállt, élesben majd 100 után kicsivel zárom. Egy negyed órát stagnált, aztán újra adtam neki levegőt, de max 190-195-re melegedett, így ment egy másfél órát kb. Lehet a két db 5/4-es beömlő kevés lenne?
Viszont a hordó belseje és a tető szép fényes fekete lett, remélem ez volt a cél
Kivéve az alja és a tetején egy kb. 2-3 centis sávban, itt úgy néz ki nem volt meg a kellő hőmérséklet. Ill. a tetejénél lehet ott rásimul fedele azért nem lett fekete.lemmy71:
Lehet tényleg sűrű lenne a 8mm-es rés. Majd rakosgatom előtte egymás mellé, hogyan mutat.
Viszont a hajlítással bajban leszek, nincs még egy hordóm... meg kb semmim, amin lehetne hajlítani. Hülyén nézne ki ha nem lenne pereme? alulról ilyen keresztvasakkal erősíteném meg, plusz ahol megtámaszkodik a konzolokon, oda valami fület hegesztenék.[ Szerkesztve ]
-
-
tzimash
őstag
Maradt igen, kb a fele, lehet ha hagyom még égett volna el belőle, de már fél 10 volt... Nagyon úgy érzem, hogy valamit eltoltam itt
1000ft-ért vettél 60kg-t? Hagyjál békén
Én itt vettem, + 1kg cseresznyét is.
Azt hiszem körül kell nézzek a környéken tüzifa ügyben.lemmy71
Nincs satum... még. Nemrég költöztünk panelból családiházba és még igen sok beszerezni való cucc van...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen