Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz H A M M E R #3237 üzenetére

    Ez nem ilyen egyszerű.

    Ha egyéni vállalkozóként végzed és nem léped túl a havi 500e-t a kiállított számlákkal (pontosabban az aktív honapok * 500 egy évben) KATA módban, akkor alanyi áfamentesként is lehet működni. Ilyenkor nem lehet elszámolni semmit költségként.
    Számlatömb helyett léteznek ingyenes elektronikus számlázó szolgáltatások.
    Ilyenkor fix költséggel lehet számolni adóügyileg. Ha nincs más főállás, akkor 50eft / aktív hó (ha heti 36 óránál kevesebb és folyamatosan van más főállás, akkor 25eft). Kötelező kamarai tagság 5eft/év. A bejelentett székhelyen pedig iparűzési adó, több félképpen lehet, de ott is van fix összegű, ami úgy évi 50 eft.

    Tehát nem nettó hanem bruttó 500 ilyenkor a határ. Felette már bonyolultabb az adózás, de akkor már költség elszámolás is lehet. Ja és persze kisebb összegnél is lehet a bonyolultabb módot választani annak előnyeivel és hátrányaival együtt.

    Ha adószámos magánszemélyként működik valaki, akkor azt hiszem hogy céggel szembeni számlánál kb úgy lehet számolni, mintha megbízási szerződéses lenne, szóval nem minden adó jeleik meg a számlán, hanem van ami a megbízó cégnél jön be. Magánszemély felé viszont saját magának kell mindent befizetni. Úgy emlékszem ilyenkor kb 63%-ot kell rátenni, hogy a nettónál legyen.

    De biztosan van sokféle mód ezen kívül.

    Fontos: Ez nem jogi tanácsadás, csupán átolvastam a témát és erre jutottam. Szakember segítsége erősen ajánlott a témában.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák