- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
- Gépész 3D tervezőrendszerek
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanzi89
addikt
Tudnátok ajánlani egy megbízható, pontos multimétert? Most egy 3k-s kínai csodám van, és szeretnék venni egy fejlettebb, pontosabb műszert. Árat nem írok, nem tudom mi volna az az árkategória, amire otthoni/hobbi felhasználásra érdemes beszerezni és érdemben jobb, mint a fenti kínai műszer - amivel egyébként eddig semmi gondom nem volt.
[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
mezis
félisten
válasz szabifotos #47247 üzenetére
Egy zárt műanyag dobozból elég nehéz kicsempészni a meleget.
Alumínium esetén a "hőcserélő" adott.....mezis
-
Zewa
senior tag
Sziasztok!
Túra előtt 1 nappal megállt a Li-ion töltőm. Nem sokat konyítok a témához de bízva a távgyógyítás erejében és mivel sok más lehetőségem nincs így megkérdezem; Mennyire valószínű hogy ez a töltő kuka?
Ráengedve a 230V-t rendeltetésszerűen világít a piros LED de a kimenő oldali feszültség 0. (16.8V-nak kéne lenni). Ameddig még működött töltés közben égett a kék LED, illetve akkor is ha rádugva maradt akkupack de a hálózati kábelt már kihúztam."Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Kernel
nagyúr
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy régi kazettás JVC KS-FX480R autórádióba szeretnék egy aux jack bemenetet beleépíteni.
A hátulja így néz ki, csak, hogy a csatlakozók látszódjanak.
-Nincs mellé CD-changerem, így gondolom nem tudom a CD-changerről jövő bemenet helyére bekókányolni a jack-et, mivel a kütyüvel el kellene hitetni, hogy valóban van egy hivatalos eszköz azon a csatlakozón, ami talán nehz feladat is lehet. (Valamint a CD-lejátszóra elméleti síkon nagyobb szükség lehet, mint a kazettás semmire sem jó részre)
-Járható út a kazettának az előerősítője után bekötni a végerősítő elé a jacket? *Ekkor egy kibelezett, szalagmentesített, kamu-kazettát azért beraknék a lejátszóba, hogy elkezdje lejátszani a semmit, ami helyett a bekötött jack szólna, ha kazettát "hallgatnék".
Ilyet csinált már valaki sikerrel? Vagy inkább egy sima 12V-os, párdolláros, kínai B osztályú erősítő panelt mókoljak be valahova (A wattvarázslás nem érdekel, 10W általában elég kell legyen minden értelmes felhasználásra ) és abba kössem be a kocsi hangszóróit? Ez már nagyobb mekkmesterkedéssel járna szerintem.
-Semmi szükségem új rádióra, ha erre tudok jacket mókolni, mert minden zene mobilon van, ez már jó minőségő mese lenne így. Plusz a buhera jobban tetszene és a szeméttől való megmentése a kütyünek.
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
ACAB95
tag
Üdv
Kiszeretném cserélni a kocsim belső világítását Ledesre. Azt tudom hogy a ledek egyen áramra működnek, de nekem olyan kellene amit csak simán a régi helyére berakok (plug and play) átalakító nélkül. Melyek ezek a fajta égők? Előre is köszönöm!"Ami nem öl meg, az megerősít."
-
Kernel
nagyúr
Mondjuk én nem arra gondoltam, de azt kiforrasztva kellene ellenőrizni, mert így megtévesztő lehet.
Saroknál a 0R1 vagyis 0,1 ohmos áramfigyelőt érdemes megnézni, ami mellesleg nem a pozitív kimenettel van sorba, csak először nem láttam tisztán:
A puffer negatív felé megy, ami kézenfekvőbb is, miután így szokták megoldani:
Csak ez már egy tükrözött és feljavított kép, miután így fórumon keresztül a tükörképen lehet jobban látni, hogy mi merre van.
De ez így is csak tipp, lehet még sokféle hibája, mérni kell, lekövetni. 8 lábú IC adatlapját is kikeresni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
Üdv
Kicsit tanácstalan vagyok, mert nem tudom mire vélni. A műszer váltó áramon méri a feszt, de egyen irányítás után is.
Rendes trafón tökéletesen működik az egyen irányítás, de a mágnes zárat működtető kapucsengőnél nem.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
fpeter84
senior tag
válasz ACAB95 #47258 üzenetére
Ennyi infóból mégis hogyan tudnánk segíteni? Nézd végig hogy most mik vannak benne, fotózd/mérd le, kitaláljuk a nevüket és utána lehet túrni az ebay-t. Sokféle van, van ami azonnal kiég, van ami bírja sokáig, van amelyiknek rettentő korlátozott/irányított a fénye és semmit nem fogsz vele látni, van sok lehetőség
Én a jóval erősebb fényű LED COB modulok mellett tettem le a voksom, de ezeknek a meghajtása is macerásabb a teljesítményük miatt, valamint úgy kell legózni hogy hová melyik méretet lehet éppen beépíteni, nem csak beteker-működik...
Eléggé félbemaradt a projekt - előbbre a hideg, most a meleg, közben meg a sok munka miatt, de idővel a végére jutok talán. Mindenesetre pár modul már fél éve teszi a dolgát kifogástalanul, nem égtek ki, sötétedtek vagy olvasztottak maguk körül műanyagot...
-
Samus
addikt
válasz ACAB95 #47258 üzenetére
Az autó beltér világítása a régieknél Szofita izzós (egy egy hosszú rúd szerű izzó, a rúd hossza a méret, milliméterben), vagy T5/T10 (W5W), ezek picik, és úgy dugod be a helyére őket, mint egy biztosítékot. Ezek a legelterjedtebbek, de ha dobsz egy fényképet az izzóról, megmondják, milyen. Vannak készen, a régi helyére berakhatóak (P&P, ahogy írtad is), nem kell panelokból építkezni.
Nálunk elég drága (a kínai árakhoz képest), de eBay/Aliexpress-ről fillérekért rendelhető, érdemes is sokat venni, mert szeretnek elpusztulni (a forrasztás elenged, LED túlmelegszik, stb., olcsóak, na, nagy a hibaszázalék). Vannak márkásak is (Osram is gyárt ilyet), de annak is megkérik az árát.
Fényképezd le, amit ki akarsz cserélni, mondd meg, hogy tudsz-e külföldről rendelni, ha nem, akkor is megveheted, mert mint mondtam, nálunk is van.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
kjani18
őstag
válasz szabifotos #47245 üzenetére
Válogass, 1000 féle van. A fémtetőt használhatod mindjárt a hűtéshez, de találsz szögletes műanyag dobozokat is a guglival, annak kell csinálni fém tetőt...
Találtam ilyet is, bár a laposabb üvegekből csináltam eddig. Azokon nem látszik, hogy befőttes üvegek...
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
-
pezsooo
csendes tag
[link]
Vélemény? -
klac
aktív tag
Aképen a bekeretezett alkatrésznek mi a neve ?
Fém kör alakú tokban két kerámia között valami ... 3 mm az átmérője 1,5 mm vastag , 2 lábbal
Köszönöm a választ.[ Szerkesztve ]
-
kjani18
őstag
válasz Lompos48 #47273 üzenetére
Szerintem a mellette lévő nagy alkatrész lesz a buzzer, a kicsi mintha valami trimmer féle lenne, de jobb kép kellene hozzá.
Elkéstem. Próbálj meg jobb képet...
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
Nem vehető ki rendesen, még akkor sem, ha feljavítom a képet:
De valószínűleg a rezgőkvarc finomhangolására szolgáló trimmerkondenzátor. Miután ott van a közelében, ezért is kézenfekvő.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
FireKeeper
nagyúr
nyák tervező kollégáknak talán érdemes lehet ránézni erre.
altium ingyenes verzió, kissé herélt, de első blikkre összességében jónak néz ki. egyelőre még béta.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Gyula84
veterán
válasz FireKeeper #47278 üzenetére
pont tegnap szedtem le eevblog-ról lestem
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
csabyka666
veterán
Üdv urak!
Van arra valami esély, hogy kitaláljuk, milyen alkatrész pottyanhatott le a képen látható nVidia GeForce 8400GS típusú videokártyáról? SMD alkatrész, oké, de milyen? (Nagyíthatók a képek.)
###Nem tudom, összefügg-e ezzel, de a D-SUB kimeneten semmi képet nem ad, a DVI-on igen, viszont a fehérből rózsaszín lesz. Nem pöttyöz, nem csíkoz, viszont rózsaszínes a kép...valamelyik összetevő (talán a zöld?) hiányzik.
A többi alkatrész szemre rendben van.[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
FireKeeper
nagyúr
válasz csabyka666 #47281 üzenetére
az üres PAD alapján sztem a jóisten se fogja megmondani neked hogy az mi. sztem kondi, de lehet ellenállás vagy dióda is... viszont nem csak az alkatrész fajtáját kéne tudni hanem az értékét/típusát is. próbálj meg körbekérdezni fórumokon h valaki fotózza be/mérje le, hátha.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Samus
addikt
Érdeklődnék.
Az albérletben, ahol vagyok, jó régi villanytűzhely van, szerintem még "gyári". A tömb úgy 30 éve épülhetett, és elvileg csak villanytűzhely használható benne.Namost, a jelenlegi tűzhely (régi vasmagos) valami borzalmasan gyenge, vennék helyette egy újat, kerámia főzőlappal, kombinált sütővel. A kérdésem, hogy mire számítsak, hogy tudnám használni a jelenlegi kiépítésben az új tűzhelyet?
Ami van: 25A főbiztosíték. A tűzhelynek külön 3 pólusú kismegszakítója van, amire 10A van írva. Ez megszakítónként 10A?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #47281 üzenetére
Magasabb mérete miatt kondenzátorok szoktak inkább letörni, ami lehet hidegítő vagy csatoló. Magam részéről rátennék 100 nF kerámiakondit, legtöbb esetben ártani nem lehet egy ilyen próbával.
Vannak olyan gerjedésgátló kondenzátorok, aminek a hiánya nem is mindig vehető észre a működésben.
-
llaszlo
veterán
Ismeri valaki ezt a multimetert? Most "örököltem" és nem tudom pontosan, hogy mi hogyan működik benne.
kép -
csabyka666
veterán
válasz FireKeeper #47282 üzenetére
Ettől tartottam én is. De valaki leszedné a kártyájáról, hogy kimérje? Szerintem nem...
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #47284 üzenetére
És ha mondjuk kondi volt, akkor amiatt lehet, hogy elment az egyik szín? Bár szerintem már a kérdés is rossz, honnan lehetne azt megmondani így?!
Keresnék képet neten, de mindegyiknek csak a hasát fotózzák.
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz csabyka666 #47286 üzenetére
sztem akár a panelen is rá lehet mérni, de am nem egy nagy cucc leszedni, rámérni aztán visszaforrasztani, az mondjuk más kérdés hogy valszeg senki nem fog nekiállni
-
csabyka666
veterán
válasz FireKeeper #47288 üzenetére
Inkább utóbbi.
-
darvinya
titán
Fázisonként lehet csak biztosítani.
Mindig az 1 fázist írják, de ha 1 fázis fogad és ezt hidalja szét, akkor is annyi.Ha tudod cseréld a vezetéket, mert ilyen idősen már akad elfáradt szigetelés rajta.
Helyi biztosítékot meg is szüntetheted, inkább rácsatlakozható dobozt raknék(de ez a következő tűzhely adja meg milyen legyen).(#47267) Lompos48
Most jut eszembe, hogy graetz-t csináltam rá.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
PHM
addikt
válasz csabyka666 #47289 üzenetére
Az mindenesetre segíthet, ha valaki lefotózza
egy ugyanilyen kártya nyáklapját.
Az meg egyenesen főnyeremény lenne, ha felirat is volna rajta.
(Mármint az ominózus alkatrészen.)[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mezis
félisten
válasz ACAB95 #47294 üzenetére
Üdv.!
Nekem a helyzetjelző lámpájára közvetlenül sugároz a tompított izzó. Talán 2 órán keresztül is bírta egy "első generációs" LED-es világító test. A hagyományos izzó évekig....
(A LED-ek a forszírozott üzemmód miatt igénylik a megfelelő hűtést. Fűtést meg talán Alaszkában sem kérnek.)[ Szerkesztve ]
mezis
-
klac
aktív tag
válasz Kernel #47276 üzenetére
Köszönöm a választ, igen trimmer lehet, vagy kondenzátor, vagy potenciométer.
Meggyőztél, logikus a magyarázat, eszmefuttatás.
A nyák túloldaláról tört le mikor kivettem a burkolatból, vagy már előtte is le volt esve, törve, más alkatrész ezen kívül nem is volt azon az oldalon, a helye viszont ezen pontokon volt.
De itt jobb helye van, csak kár hogy ez sem működik.
Belső visszapillantó és benne a digitális kijelzős óra.
Zizegés van, meg csillingelő hangocskák, mint egy lágy muzsikálás mikor áram alá helyezem (12V 55AH - os akkura), de kijelző nem megy.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Kvarcoszcillátornál trimmerkondi szokott lenni, az áramkör egyébként működhet nélküle is, legfeljebb nem pontosan.
Oszcilloszkóppal lehet ellenőrizni, hogy rezeg-e egyáltalán.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
Igen, az jó lenne, de erre sajna nem sok esély van, mert ezt a típust is sokféle nyákkal szerelték.
Az enyémen nincs semmi felirat, akkor kondi lehetett?
Más: hogy lehet megállapítani egy SMD kondiról a polaritást?
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz csabyka666 #47299 üzenetére
azoknál amiknek olyan a layoutja, nincs polaritás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest