Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Batman2 #36516 üzenetére

    ...minél kisebb méretben kell minél több áramot tárolni

    Nem áramot tárolsz a kondenzátorral, hanem elektromos töltést, amit nevezhetünk villamos energiamennyiségnek is.

    ...azt írják, hogy kapacitással egyenes arányban csökken a feszültségük, tehát fél kapacitásnál, már a kapocs feszültség is fele, ez így van ?

    Nem a kapacitással, hanem az idővel, és nem egyenesen, hanem exponenciálisan, amennyiben fix ellenállással terhelünk. De a DC-DC átalakító nem egy fix terhelés. Ideális esetben a bemenő és a kimenő oldalon az áram és feszültség szorzata megegyezik, ha eltekintünk az átalakítási veszteségtől.

    Ezért az átalakító nagyobb tápfesznél még kisebb árammal terhel, majd a kisülés során egyre növekvő árammal, amennyiben nem változik a kimenőoldali teljesítményigény. Az így keletkező kisütési görbén most nem gondolkodnék, valaki biztosan kimérte / kiagyalta már helyettem.

    Tehát most akkor ezek gyak. 0V-ig meríthetőek, addig van bennük töltöttség ?

    Mivel kondenzátorról beszélünk, teljesen kisüthető. Itt nem elektrokémiai folyamatokból keletkezik a feszültség, mint akkunál vagy elemnél. Ilyen szempontból ugyanis az akku is egyfajta elem, legfeljebb az akkuban visszafelé is tud működni a kémia. A kondenzátorban viszont nem a kémia dolgozik, hanem a fizika.

    Akkor viszont azt is lehet tenni, hogy kétszeres feszültségű szuper kondi telepet készítek és amíg e nem esik a fesz a max. felére addig lehet használni, ez egyszerűbb, mint egy boost konverter.

    A tárolt energiamennyiség (Wh) mindenképpen összeadódik, akár sorosan, akár párhuzamosan kötsz két kondenzátort. Egyébként ez vonatkozik a kémiai cellákra is, de nem vonatkozik az Ah kapacitásra. Ennek az az oka, hogy az Ah fogalma érthető módon csak az ampert és órát hordozza magában, míg a feszültséget egyszerűen figyelmen kívül hagyja. Ezért energiamennyiség meghatározására önmagában nem alkalmas az Ah kapacitás.

    Viszont esetedben kapcsolóüzemű átalakító alkalmazása mindenképp célszerű, a rendelkezésre álló energia optimális felhasználásához. Hiába lenne sorosan nagyobb feszültséged, mit sem érsz vele, ha egy ellenálláson kell elfűteni az energiát. Ilyen szempontból többet érsz az alacsonyabb feszültségű, de nagyobb kapacitású megoldással, vagyis párhuzamos kapcsolással. Ekkor ugyanis kisebb határok között változó feszültséggel kell kalkulálni.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák