Új hozzászólás Aktív témák

  • Quetz

    őstag

    válasz skippper #187127 üzenetére

    Ha alapos válasz akarsz, akkor olvasd el "Floyd Toole - Sound Reproduction, Loudspeakers and Rooms" című könyvét, csupán 570 oldal, viszont alaposan körbejárja a témát és pl. vitatja, hogy a visszaverődések kizárólag kártékonyak lennének.
    Mindenesetre próbálok röviden válaszolni. Az audio egy viszonylag egyszerű és mégis bonyolult probléma: egy bemenő jelformát szeretnénk pontosan megjeleníteni a kimeneti oldalon, ez az egyszerű része. A bonyolult, hogy nem létezik olyan hangsugárzó ami erre képes lenne, de ha lenne is, akkor is még beleszól a kimeneti jelbe a környezet. innen vezetneém le a válaszokat:

    1. A süketszobában tökéletes (vízszintes) frekvencia választ adó hangfal reflekciókkal teli szobában mérve folyamatosan eső diagramot fog mutatni.
    Ascend Duo V2 süketszobai mérés:
    Duo V2 On-Axis

    És normál szoba szimuláció:
    Duo V2 Off-Axis EIR

    Ha a második digaram vízszintes lenne, akkor az azt jelenti, hogy a süketszobai pedig emelkedő képet mutatna, azaz magas kiemelésű a hangfal. Ezt szokás érces hangúnak, vagy fárasztónak nevezni.
    Ezért jön képbe a beforgatás. Láttam már mérést hangfalakról aminek kb 10 fokos szögben volt kellemes a hangképe és olyat is ami csak szemből volt megfelelő. A legjobb hangfalak olyanok mint a fenti diagramon látszó, nem változik a tónusuk on/off axis.

    2. Egy hangfalnak nem kell mélyre mennie. A Schröder frekvencia alatt a szoba hatása érvényesül a hangzásra és a front hangfalak ritkán kerülnek olyan pozícióba, ami az álló hullámok szempontjából ideális lenne. Ezért javasoljuk a minimum 2.1 de inkább 2.2 rendszerek használatát.

    3. A faltól való távolság SBIR - Speaker-Boundary Interference Response - miatt lényeges: Speaker Placement 101: How to Fight Boundary Interference
    Ez a hatás kioltást okoz, a frekvencia pedig a hangszóró és a határoló feület távolságától függ. Ilyen határoló felületek: minden fal, beleértve a padlót és a plafont is.
    Wall behind speaker: boundary interference (quarter wavelength cancellation caused by speaker placement)

    Frequency response dip / null caused by speaker-boundary interference response (SBIR)

    SBIR ellen nem véd az on-wall hangfal, csak a kioltott frekvencia lesz más.

    Ha tehát optimális hallgató környezetet akarsz kiépíteni, akkor a következőkre lesz szükséged:
    - Megfelelő minőségű alapanyag, mert egy szar felvétel mindenhól szarul fog szólni.
    - Alacsony torzítású és zajszíntű elektronika
    - Olyan hangfalak, amik az általad kívánt hangerőn alacsony torzítással képesek megszólalni. A probléma, hogy hivatalos mérések általában nem elérhetőek, a marketing anyag szerint pedig mindig minden a legjobb, pedig a hangfalkészítés pont arról szól, hogy hol kössek kompromisszumot.
    - És a fentiekhez kell egy dedikált szoba megfelelő akusztikával.

Új hozzászólás Aktív témák