Új hozzászólás Aktív témák

  • -KP-

    addikt

    válasz SPEA #174923 üzenetére

    Írtam már párszor, hogy vászon mögé tehető hangsugárzók felé mozdulnék. Nekem is a koax. volt az egyik elgondolás. Elég sokat utánaolvastam a témában. Az egyik fő gond az, hogy koaxhoz általában elég nehéz váltót készíteni. Nézz meg egy koax hangsugárzó adatlapját, és látod hogy igen gyakran az alap frekvenciaátvitelük olyan, hogy lepetézel tőle kb. Több meló van velük jóval, mint egy hagyományos kétutas elrendezéssel.

    A másik, hogy ugye a mélyközeped a tölcsér. Ami mozog előre hátra. Ami még hagyján lenne, de ugye ritkán pont olyan a tölcséred alakja a mélyközépsugárzóval, mint amilyennek ideálisan lennie kellene egy tölcsérnek.

    Aztán amit szintén gyakran látni, hogy nem egyenletesen esik a tengelyen kívüli átvitelük. Megméred 10 fokon 20fokon szépen egyenletesen esik,aztán egy bazinagy esés. Illetve szintén gyakori, hogy pont a tengelyen mért átvitel lesz rossz. Hogy lesz benne egy nagyobb kiemelés miközben a tengelyen kívüli lesz pont a jó. Ilyenkor szokták azt javasolni, hogy úgy forgasd be a hangfalaidat, hogy ne pont szembe nézzen. Aki meg pont szembe ül vele, na az így járt... Pl. nézd meg a HSU ajánlásait a saját koax hangsugárzóikról, és megérted mire gondolok.

    Ez nem azt jelenti, hogy minden koax rossz, mert vannak olyanok, akik ezeket a problémákat szépen megoldják, csak általában a jó koax hangszóró egyáltalán nem olcsó, többe kerül mint egy jól kivitelezett hagyományos mély+magas illetve a váltó is bonyolultabb általában. Persze diy hangfal esetén az ár nem feltétlen gond. Illetve jelentős időt spórolhatsz ha olyan hangsugárzót raksz össze ami egy kit, vagy van hozzá doboz és váltóterv.

    Most már semmi idegzetem de majd kelés után előkaparok pár ilyen mérést.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák