Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #30369 üzenetére

    Folytatom az SBA-761 projektet, elvileg ma érkezik meg a DX25 magas hsz. Ezt külföldről rendeltem, minden mást belföldről. Az alapok és lehetőségek tisztázása után a mély hangszóró kiválasztása volt a következő lépés. A belföldi kínálat elég szűkös, a feltétel az volt, hogy olcsóbb legyen mint az eredeti projektben alkalmazott hsz, részben hasonló paraméterekkel rendelkezzen, és zárt dobozban jól viselkedjen. f3=50 Hz volt a kitűzött cél.
    Kellemes, nem tolakodó, nem buffogó, nem morajló mélyek elérése a cél, de számomra továbbra is az 1-3 Khz közötti tartomány a fontosabb, elképzelésem szerint ezt a tartományt döntően a közép hsz vigye, de elég mélyről indulva, hogy a mély hsz elhelyezése ne okozzon gondot a térérzetben, vagyis minél pontszerűbb (vagy függőleges vonalszerűbb) legyen a hangforrásnak az a része amely a térérzetre hatással van. A hangváltó prekoncepciója: 3 utas, váltási frekvenciák: alul 300-500 Hz, felül 2-3 Khz.

    Első körben 20.000 Ft/db szűkítést alkalmaztam, majd ezt emeltem 30.000 Ft/db-ra. (kb. 100.000 a teljes keret és ennek felét közép hsz-ra szántam)
    A hangszóróknál nem csak az fs-t vizsgáltam, hanem próbáltam felhasználói véleményeket keresni és az EBP számot nézegetni. Az EBP a hangszóró rezonancia frekvenciájának és az elektromos jósági tényezőjének hányadosa,.
    EBP = Fs/Qes , minél kisebb ez a mérőszám 90 alatt, annál ajánlottabb zárt dobozt építeni belőle.
    Így esett a választás az SB23NBACS45 hangszóróra amelynek EBP száma 65 és zárt dobozban f3=49,2 Hz érhető el vele, felhasználói vélemények alapján építési minőség és hangzás terén ez áll a legközelebb a satori szériához, az ára kb. 35%-al kedvezőbb, mint az MW19P hangszórónak.

    Kompromisszumok:
    - drágább lett mint vártam, ezzel túllépem a tervezett költségvetés keretet
    - amennyiben az ár korrelációban áll a minőséggel, akkor 10-30%-al más, gyengébb vagy kevésbé minőségi hangzást várok mint az eredetitől. De mivel zárt dobozba kerül nagyobb felülettel akár lehet pozitív hatása is bizonyos tekintetben.
    - a befoglaló mérete jóval nagyobb mint az eredetié, így a doboz szélességét is jelentősen növelnem kell, amely esztétikai problémákat vet fel, illetve az oldalarányok meghatározása is problémás túl alacsony lesz a doboz a szimulációk alapján.
    - az ideális zárt doboz térfogatának számított értéke kisebb mint az eredetié, miközben az előlapnak jóval nagyobbnak kell lennie. Az esztétikai és oldalarányok probléma köre tovább romlik.

    Egy modellező algoritmus szerint 35 literes doboz esetén (+1/3 térfogat növelés) a Qtc 0,66-ra esik le az ideális 0.707-ről, amit még csökkenthet az akusztikai csillapító anyag, de más megépített példákat megnézve szinte biztos nem megy le a Qtc 0,6 alá. Az így elért mély tartomány kicsit gyengének tűnik, de valamennyit majd segít a hallgató szoba akusztikája kiemeléssel.

    Paraméterek összehasonlítása

Új hozzászólás Aktív témák