Új hozzászólás Aktív témák

  • csabyka666

    addikt

    Üdv mindenki!

    A problémám nem teljesen ide illik, de talán a topik tematikája a leginkább releváns hozzá.
    Nem vagyok jártas teljesen a témában, nézzétek el nekem, de hátha segítségetekre lesz, nem kell végigszenvednetek az egész procedúrát úgy, mint nekem. Sokat fórumoztam a témában, nektek a kész tényeket írom le.

    Az alábbi konfigon olyan jelenség ütötte fel a fejét, hogy akármilyen zene lejátszásánál idegesítően gyakran pattogott, röcögött, élvezhetetlen volt hallgatni. Attól tekintsünk el, hogy egy relatíve régi összeállításról van szó, mert egy MP3 fájl lejátszása ettől sokkal gyengébbeken is gond nélkül kell, hogy menjen. Böngészőből, Winamp-ból, bárhonnan szólt a zene, a jelenség fennállt, illetve a hangkártyák tekintetében sem volt változás - az alaplapi Realtek és az USB-s Sound Blaster X-Fi is ugyanazt produkálta, Win7-en és Win10-en egyaránt. Ha nem nyúltam a géphez, nem pattogott, de amint elkezdtem böngészni, vagy bármilyen, egyáltalán nem erőforrásigényes tevékenységet futtatni, akadozott a zene.

    Ránéztem a gépre a DPC Latency Checkerrel és a LatencyMon programokkal. Első körben leszögezem, hogy a két program közel sem ugyanazokat az értékeket mutatta, más-más időpontban jelezte a tüskéket, és utóbbi olyannyira irreálisan magas értékeket mutatott, hogy végülis csak a DPC Latency Checkerre hagyatkoztam, de mivel ez nem nevezi meg a gyanús folyamatot, jobb híján tippelgetéssel kezdtem a hibát orvosolni.
    Megfigyeltem, hogy üresjárásban, tehát amikor csak az asztalt mutatja a gép, hozzá se nyúlok, nem fut semmi (kivéve a DPC-t) - folyamatosan zöldben vannak az értékek, majd kb fél percenként jön 5-6 nagy tüske, ezek értéke 5-6000 us. Lelövöm a poént - kicseréltem a WiFi kártyát (drivercsere nem segített), és ezek a tüskék megszűntek, érezhetően kevesebb lett a pattogás, de még mindig jelen volt.
    Ezt követően a Microsoft Interrupt Affinity Policy Tool-t hívtam segítségül, ebben kiválogattam azokat a folyamatokat(?), amik az ACPI-hez köthetők, és ezeket egyenként maszkoltam úgy, hogy kizárólag a 2-es CPU magon fussanak. Mentés, újraindítás, itt tartok most. Azt kell mondjam, 99%-ban megoldódott a probléma!
    Előfordul még mindig egy-egy pattanás, de nagyon ritkán, és amit még észrevettem, hogy eddig csak 720p-ben voltak nézhetőek a YouTube tartalmak, most 1080p-ben is futnak akadásmentesen, és - lehet placebo - de valahogy az egész böngészési élmény más, nem olyan döcögős.

    A kérdésem, hogy mivel érdemes még próbálkozni, hogy teljesen kigyomláljam a maradék pattogást is? A noti driverei a gyártó oldalán található legfrissebbek (2009-es, de újabb nincs sajnos), kivéve a videokártyát, mert ahhoz az nVidia oldaláról töltöttem le egy 2016-os verziót, illetve a Sound Blaster X-Fi drivere is a legfrissebb, talán 2014-es.

    Köszi a válaszokat előre is!

    Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

Új hozzászólás Aktív témák