Új hozzászólás Aktív témák

  • Xabi78

    aktív tag

    válasz #14585 üzenetére

    A térhatá a hangok késleltetésével, és fáziseltolással jön létre.

    Az alapvető probléma az, hogy evidenciákat mondasz, de abból egyrészt nem vezeted le azt, hogy miért jutottál el a következtetésre, másrészt néhány levezetésedben is logikai buktatókat vélek fölfedezni (lásd térlátás és térhallás keverése, ami jól hangzik, de azért valljuk meg, sok közük nincsen egymáshoz, azon kívül, hogy két szemed és két füled van).

    No tehát, egyszerűsítsünk, hogy mindenki értse.
    Az irányhallás két dolog miatt jön létre. Egyrészt a két fülünkön hallott hang erőssége, másrészt a fáziseltolódás miatt (amennyiben a két fülünk nem azonos távolságra van a hangforrástól, (kivétel, ha nem azonos távolságban van, de a fáziseltolás mértéke pont egy teljes szinusz hullámnak megfelelő, és a hangforrás egyenletes szinusz hullámmal történik, plusz egyéb speciális esetek, ha valaki igényli, kifejtem)).

    Tehát: ülünk egy süket szobában, és zajt keltenek. Legyen valami összetett hang, mert a szinuszhullám, mint az előbb jeleztem, zavarokat okozhat. Legyen mondjuk egy csettintés. Ha ügyesek vagyunk, akkor a füleinkhez érkező hangok hangerőkülönbségéből megállapítjuk az irányt, míg a fáziseltolódásból a mélységet.

    Tegyük föl, hogy a méréseket szimmetrikusan végezzük, vagyis egyszer az egyik, másszor a másik oldalon, mérésenként azonos távolságokkal és ellentétes előjelű irányszögekkel (a 0° legyen szemben). Esetleg mindezt modellezhetjük műfejjel (nem vicc, van ilyen).
    A méréseknél, ha megfelelően végeztük el, akkor azt kell látnunk, hogy a szimmetrikus teszteknél a fáziseltolás és a hangerőváltozás ugyanakkora (lévén mindkétszer azonos az irányszög és a távolság), csak az oldalak fordultak meg (ebben még egyetérthetünk?)

    Vagyis ha egy műfejjel fölvesszük az adott hangot, majd azt fülhallgatón keresztül lejátsszuk a vizsgálati alanynak, nem lesz képes az alany megmondani, hogy az eredeti hangot hallja, vagy a szimmetrikusan elvégzett felvételt, aminél a csatornákat megfordították, ugyanis a modellezés során a hangerőkülönbség és a fáziseltolás mindkét esetben azonos lesz (amennyiben szerinted nem, úgy légy szíves, mond már el, hol a hiba a gondolatmenetemben).
    Mivel ezt bármilyen minőségű tetszőleges hangra igaz, így egy összetett, komplex hanghullám (pl. egy zene) is ugyanígy viselkedik. Így ha megfordítjuk a jobb és bal csatornát, akkor tulajdonképpen csak a hangszínpadot érzékeljük máshogy, mintha megtükröztük volna, de ettől a térérzet nem esik szét.

    Nos?

    X.

    [ Szerkesztve ]

    Cave canem!

Új hozzászólás Aktív témák