Új hozzászólás Aktív témák

  • nlj

    csendes tag

    Kb 10 napja raktam össze egy - a fentiekben mások által is vázolt céllal - kis gépet, gondoltam megosztom a tapasztalatokat.
    Választanom kellett a "nagyobb" több mindenre jó vagy a mini, legfőképp HTPC célra megfelelő gép között: hosszas vesződés után végül a "kis fogyasztás" (és egyben kisebb tudás nyert).
    Az induló lökést a PointOfView minigépe [link] adta, ugyanis az ebben rejlő alaplap [link] tartalmaz egy PCI bővítő helyet, továbbá a POV által alkalmazott ház egy normál magasságú bővítőkártyát tud fogadni.
    A fentiekhez hozzátartozik, hogy mindenképen TV tunerrel rendelkező HTPC- terveztem, emiatt hullottak ki az ASUS és ASROCK kész megoldásai a rostán.
    Minekután a netet böngészve ráakadtam a POV által is alkalmazott házra az ipon és egyéb boltok polcain, úgy döntöttem nem kész megoldást veszek, hanem magam rakom össze a dolgot (ehhez hozzájárult a POV gépben alkalmazott alaplap szegényes hátoldali csatlakozósora is: mindösszesen 4 USB, no eSATA stb).
    A tervbe az alábbi alkatrészek szerepeltek:
    - alaplap:
    ASUS AT3N7A-I: [link]
    Zotac IONITX-F-E: [link]
    bár a Zotac deszka PCI-E bővítő hellyel bír, majd 15 ruppóval drágább mint az ASUS és kapni sem lehet, így az ASUS nyert. Mindehhez hozzátartozik, hogy az ASUS deszkát még 36 gurigáért vettem ott, ahol most már csak 32, így akkor a 47 ezres Zotac deszka még nem lett volna annyira drága, figyelembe véve, hogy az N-es wifi adapter 8 ruppó (a Zotac lapon ez ugye rajta van), a PCI-os TV tunerek meg 5-10 ezerrel drágábbak, mint a PCI-E buszos megfelelőik). Szóval ha kaptam volna a Zotac lapot, azt veszem meg, de nem jött össze. Még egy szempont a Zotac mellett: az ASUS lapra szerelt 4 cm-es CPU/chipset hűtő 6500-at pörög!!! Bár az ASUS a világ egyik legjobb HTPC deszkájaként hirdeti az AT3N7A-I-t, ezzel a ventivel ez egy rossz vicc! A Zotac CPU/chipset hűtője nagyobb, ráadásul egy 6 cm-es halkabb ventit tartalmaz.
    - ház: amint már említettem a POV által is alkalmazott Spire PowerCube - SPM210B [link] - a linken is szereplő infókon túlmenően meg kell említenem a relatív jó szerelhetőséget, a fullos bővítőkártya helyről már szóltam, normál 5,25-ös optikai meghajtót fogad, van benne egy külső és két belső 3,5-ös meghajtónak hely, illetve érdemes megemlítenem a 300W-os mATX szabványú tápegységben tekerő – kb 3000-3500-an forgó 8 cm-es lapost málnakeverőt. Ha valaki tud szerezni halk 8 cm-es 15 mm magas ventit, nyert ügye van, ha nem, akkor obi, mert ez így nem HTPC-be való hangot produkál.
    - ODD: fogalmam sincs mit tettem bele (valami 5000 Ft.-s SATA-ás Optiarc DVD-RW meghajtót)
    - HDD: SAMSUNG 1000GB F2 EcoGreen 5400rpm 32MB SATA2 HD103SI – erről bővebben itt: [link]
    A HDD-hez hozzátartozik, hogy bár nekem hangosabbnak tűnik, mint az a tesztből sejthető (a seekelés HTPC elvárásokhoz mérten idegesítően érces), azonban fél napnyi folyamatos nyüstölés után sem melegedett „kéz melegnél” melegebbre. A meglévő Maxtrojaimat ennyi nyúzás után már nem lehetne megfogni!
    - TV tuner: valamelyik hardveres MPEG-2 támogatással bíró leadtek kártya. Rendelkezem több TV tuner kártyával, hadd nem ócsároljam itt egyik másik márkát, az összes közül eddig a leadtek szuperált a legjobban, ráadásul a leadtek távvezérlők MC kompatibilisek, így az MC távvezérlése is letudva. Mivel a választott deszka az ASUS lett (PCI), ezért a leadtek PVR3100H lett a nyerő
    - egér/billentyűzet: lényegtelen, de valamelyik wireless logitech lett a nyertes
    - wifi adapter: szintén lényegtelen (mivel d-link routerem van, itt a DWA-140 nyert)

    A szerelést és az első üzembe helyezést követő - éktelen ventilátorzaj okozta - csalódás után napokig a zajcsökkentéssel vacakoltam, így beszerzésre került egy 4 cm-es Sharkoon ventilátor (az alaplapon levőt irtó nagy ívben dobtam el), továbbá két Zalman potis fordulat-szabálzó. A Sharkoon venti 3500-as fordulatról (ami egyébként így sem nevezhető hangosnak) 2700-ra lett lenyomva. A táppal nem tudtam mit kezdeni, így gari vesztés mellett szétkaptam és beépítettem a fordulat-szabályzót, így most a táp venti sem forog többet mint amennyit az atomos rendszer fogyasztása egyébként is indokolna. Mivel a HDD seekelése engem roppantul zavart, a vinyó kapott egy gumialátétes rögzítést, majd a ház külseje felé eső részét hangcsillapító anyaggal – minekután nem melegedett – betakartam. Ebből a cuccból ragasztottam a ház belső falára is – már ahová a szűk hely miatt egyáltalán elfért.
    Most halk, ahogy egy HTPC-hez illik!

Új hozzászólás Aktív témák