Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    Kedves szakik !

    Felfejlesztettem, kitakarítottam és beállítottam itthon router-nek anyám régi kis Toshiba Satellite Pro 4600 laptopját.

    Az egy dolog, hogy az X a legújabb Debianon bugos (totál kifagy az egész gép, a probléma világszerte ismert, a Trident CyberBladeXP integrált VGA vezérlő driver hibás a Jessie-ben, míg Wheezy-ben tökjó, ergo, több nap szenvedés után rátettem egy wheezy-t).

    1. Aki esetleg tudja, hogyan tudok Jessie-re átállni úgy, hogy a VGA drivert megőrizzem... Sok okosat nem találtam a neten ebből. xorg.conf környékén találtam n+1 leírást, útmutatást azoktól, akik szintén ezzel szívnak, de igencsak driver bug és nem nagyon akarja senki se javítani.

    Szóval: wheezy. Ami nem is gond, 512 max RAM mellett az i386-os disztró gyönyörűen megy. Youtube már kicsit akad, de amúgy egyszerűbb oldalak mennek Iceweasel alatt. Na de nem erre lett kitalálva... Feltettem egy bind9-et, dhcpd-t, alap dolgokat, aztán kézi tűzfal (legegyszerűbb, direkt) egy iptables script-tel, routing, stb. és kész is.

    2. A net gyönyörűen megy, de fél-1 nap után elszáll. Laptop él, minden rendben. Bemegyek, ifconfig, látom, él a ppp0-ás DSL kapcsolat, interfész up, van ip. Csak épp nem tud pingelni semmit, semerre.
    poff dsl-provider - eltűnik ppp0 ...
    pon dsl-provider - visszajön ppp0 ...
    ... de ping továbbra sincs sehova.

    reboot - gyönyörűen helyreáll minden, gyakorlatilag indul a routing és él ismét az egész rendszer.

    Kérdem én: WTF :F

    A routing száll el ? De a default gw és minden tökjól van beállítva poff és pon után is, tehát szépen szabályozzák a gyári scriptek a DSL kapcsolatot.

    Arra gyanakszom, hogy bealszik a laptop és mikor visszajön sleep-ből, valami nemoké.

    Kérdés: hogyan gátolom meg ezt a hülye laptopot, hogy ne aludjon ? Nem a lid csukás érdekel (akkor nem alszik be azonnal hálistennek, mivel nem is érzékeli a LID csukást, mindig open-t jelez), hanem egyáltalán, valami acpi parancs lesz ez, de széjjelgugliztam magam és mindenhol csak kendácsolást látok. Nincs erre egy értelmes parancs ebben a csodalinuxban, hogy "acpid sleep off" és kész, jónapot ??? :( :( :(

    Terminálból dolgozom, tehát X-es, GUI-s megoldásokat mellőznék.
    :R

Új hozzászólás Aktív témák