Új hozzászólás Aktív témák

  • Synthwave

    HÁZIGAZDA

    Az elmúlt ~1,5 hónapban nem volt részemről rövidke ismertető, úgyhogy most pótolom a hiányt az ebben az időszakban befejezett anime-okkal egy rövidke post erejéig. :D

    Sketchbook ~full color'S~

    seinen / slice of life / school life / comedy

    Egy igazán kellemes slice of life ez, a nagyon nyugodt fajtából. Semmi rohanás és kapkodás, mert lassú víz partot mos.
    A középpontban egy középiskola rajzszakkörének mindennapjai vannak, bár esetenként betekintést nyerhetünk a macskalét viszontagságaiba is. :)

    A karakterdesign elég egyedi, nekem kifejezetten tetszett. A hátterek akvarell-szerűek, ezzel további melegséget adva a vizuális benyomásnak.

    Ami vicces volt, hogy a rajztanár vezetékneve Kasugano, míg protagonista lánykánk keresztneve Sora. :))

    Mindent összevetve egy nagyon jó slice of life, finom humorral; egyszerűen kikapcsol, megnyugtat. A műfaj kedvelőinek mindenképpen kötelező darab.

    Natsumi <3, Sora <3, Asaka <33, Kokage <333

    ------------------------------------

    ef - a tale of memories. / a tale of melodies.

    seinen / romance / drama / angst

    Hmmm...igazából nem tudom, hogy mit írjak.
    VN alapján készült anime-ról van szó. Az kétségtelen, hogy van mélysége a plot-nak, nagyon szép az art, a zenei aláfestés is kellemes, jó a rendezés és minden adott egy színvonalas, néha kicsit művészieskedő (van, hogy sok már a metaforákból és szimbólumokból) romantikus drámához, de természetesen ebben is vannak idegesítő "vívódások", mert azokat nem lehet kihagyni - szerencsére ezeket nem húzzák túl sokáig.

    A történetet meg sem kísérlem összefoglalni; sok ahhoz a szereplő és a köztük lévő kapcsolati háló sem mindig a legegyszerűbb - a térben és időben (vissza-előre) való ugrásokról nem is beszélve.

    Az első évad másodlagos figurái kerülnek reflektorfénybe a második évadban, így aztán egészen korrekt képet kapunk a motivációkról, ill. a karakterek mélységéről.

    Ha szereted a műfajt, mindenképpen nézd meg. Azt meg kell jegyeznem, hogy elérzékenyülni nem nagyon érzékenyültem el (talán egy-két alkalommal egy kicsit) és nem éreztem azt a fajta fojtogató lélektiprást, amit mondjuk a Clannad ~After Story~ alatt.
    Mindent összegezve egy kifejezetten igényes alkotás, de bennem ANNYIRA maradandó nyomot nem hagyott.

    ------------------------------------

    Hanamaru Youchien

    seinen / slice of life / comedy / coming of age / loli

    Szintén a slice of life műfajt erősíti, de valami eszméletlen édes. És nagyon kész. :DDD
    Óvodásunk (Anzu <33) szerelmes lesz a frissen érkezett óvóbácsiba (Naozumi, aki amúgy meglehetősen szerencsétlen és oda van Nanako-ért, aki történetesen az egyik óvónéni) és minduntalan csak ostromolja "bájaival". <3
    A műfaj miatt a szó szoros értelmében vett történet nincsen, de ez nem gátol meg a felhőtlen szórakozásban.

    Az art szintén elég egyedi, a hátterek itt meglehetősen pasztellesek, ezzel adva egy nyugodt, kellemes légkört.

    A szereplők könnyen megszerethetőek, Hiiragi <333 pedig különösen helyeske a kis mindentudó csillagász buksijával. ^^

    Igazán érdemes volt megnézni, sajnáltam, hogy viszonylag hamar vége lett.

    ------------------------------------

    Mayo Chiki!

    shounen / ecchi / harem / comedy / slapstick

    A lényeg, hogy Kinjirou egy nap véletlenül felfedi az iskola komornyik "sztárjának", Subaru-nak a titkát, miszerint, hogy a fekete zakó alatt bizony egy lány rejtőzik. Hím főhősünk (némi "rábeszélésnek" köszönhetően) megígéri, hogy megőrzi a titkot.

    Ööö...erősen középszerű. Az art mondjuk tetszetős (bár nem egyedi) - főleg némelyik leányszereplő design-ja. Ami viszont kifejezetten idegesített, hogy Kinjirou hagyja, hogy boldog-boldogtalan körberúgdossa a háztömb körül, meg hülyeséggekkel zsarolja.
    Egy nézést végülis megér.

    Kanade <333, kár, hogy nem flat. ;____;

    ------------------------------------

    Genshiken, Genshiken OVA, Genshiken 2

    seinen / school life / parody / slice of life / otaku culture

    Otaku show, ezen nincs is mit vitatni. Csak akkor kezdj bele, ha már számos alkotáson túl vagy és az otaku-kultúra főbb jegyeit ismered.
    Rajzstílusra engem kicsit Fujishima Kosuke-re emlékeztetett (na jó, a hajak nem :) ). Amúgy kellemes karakterdesign és gyakran meglehetősen realista, festményszerű hátterek és berendezési tárgyak jellemzik.

    Főhőseink egy egyetemi klub, a Genshiken tagjai, akik a modern vizuális kultúra speciális részeit tanulmányozzák (anime, manga, játékok, makettek, cosplay). Senki nem veszi őket komolyan, egy csorda semmittevő lúzernek nézik ezt a bagázst. Az ő mindennapjaikról (meg úgy általában az otaku-létről) szól a történet, remek humorral fűszerezve. Még némi karakterfejlődés is tapasztalható.

    Az OVA bemutatja Ogiue-t <33, a második évad egyik új szereplőjét. Ez a 3 részes szösszenet hozza az első évad hangulatát, szokták is 13., 14., 15. részként is emlegetni.

    A második évad már valamivel "komolyabb", itt előtérbe kerül a klub által készített doujin management-je, valamint a közelgő diplomaosztó és az ezzel járó munkakeresési-láz. Egy kis románc is helyet kapott.
    Szerintem ezt az egészet elég realista módon ábrázolják a készítők.

    Nekem az első 12 rész + 3 OVA valamivel jobban tetszett, kicsit "carefree"-bb volt a hangulat, de ez is éri a befektetett időt.

    A Ramen Tenshi Pretty Menma csupán egy picture drama, sem jót, sem rosszat nem tudok igazából mondani róla. Ha már láttad a Genshiken-t, megnézheted.

    Kujibiki Unbalance OVA

    seinen / school life / parody / Genshiken spin-off

    Ezt a show-t nézik állandóan a Genshiken-ben, szóval el kellett készülnie ennek a spin-off-nak is.
    A grafika egyszerű (nekem nem kifejezetten tetszett), az OP nem rossz. A történéseket inkább nem minősítem, de otakus sorozatunkban már pár jelenetet amúgy is láthattunk belőle. Azt mondom, mint a Pretty Menma esetében; ha megvolt a Genshiken, nézd meg a feeling kedvéért, 1 óra alatt túl lehet lenni rajta.

    A rendes TV-sorozathoz viszont nem éreztem erőt (bár ott már kicsit más az art), legtöbb helyen amúgy is eléggé lehúzták.

    ------------------------------------

    Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho

    seinen / sci-fi / romance

    Egy alternatív jelenkorban játszódik, ahol a II. világháború nem egészen úgy alakult, ahogy a történelemkönyvekben olvashatunk róla - Honshuu, Kyuushuu és Shikoku az Egyesült Államok szövetségese, míg Hokkaido a rejtélyes Únió tagja. Itt épült egy égbevesző torony, melynek valós feladatát titok övezi.
    A két iskolás, Hiroki és Takuya elhatározzák, hogy építenek egy repülőgépet és egy nap elrepülnek a toronyhoz, hogy megtudják, mi is az. Tervükbe egyik osztálytársukat, Sayuri-t <33 is beavatják, aki így szintén részese lesz a közös ígéretnek.
    Egy nap azonban a lány kómába esik és Tokyo-ba szállítják kezelésre, ezzel pedig szertefoszlik egy álom.
    3 évvel később azonban elképzelhető, hogy változhat a helyzet...

    Szép történet, igényes zene, gyönyörű art - igaz, a karakterdesign lehetett volna szebb, de a hátterek eszméletlenek. Ugye az 1080p-t fogod szedni?

    ------------------------------------

    Shigurui

    seinen / swordplay / gore

    Anidb szerint ez SHOUNEN. ROFL LOL :DDD :W.
    Szóval a 17. században játszódó SEINEN samurai swordfight a javából.
    Az OP / ED-ről túl sokat nem tudok mondani, mivel klasszikus japán dobszó mindkettő. Amúgy gyönyörű art, totál dark feeling, mély történet, fröcsögő belek (szó szerint), érdekes :U befejezés. A karakterek közül sem tudod, hogy kit kedvelj, vagy kit ne - vagy hogy kedvelj-e egyáltalán valakit. :)

    A harcokban nem órákig csépelik egymást, mindent megoldanak 1-2 ütéssel vagy vágással. Szóval realisztikus (bár vannak benne talán kissé eltúlzott skillek). És úgy alapból tele van beteges pszichopatákkal. Nem Natúró.
    Ha szereted a swordfight-ot, ne hagyd ki.

    ------------------------------------

    Shakugan no Shana II

    shounen / contemporary fantasy / super powers / romance

    Anidb szerint seinen. Én nem látom, hogy miért lenne az...
    A Shakugan no Shana folytatása, amit már jó ideje terveztem megnézni, de valahogy nem tudtam magamat rávenni. Aztán egyszer csak jött egy hirtelen duplaklikk.
    A zenét nem mondanám kiemelkedőnek (bár rossznak sem), az art néhol igényes, néhol pedig eszméletlen igénytelen.

    Amúgy hozza a megszokott színvonalat, bár a HEMZSEGŐ tulajdonnevek (gyakran minden mélyebb magyarázat nélkül) már-már az agyamra mentek.
    Nem kifejezetten maradandó, de Shana <33 és Kugimiya Rie <33.

    ------------------------------------

    Ouran Koukou Host Club

    shoujo / school life / romance / comedy / slapstick / super deformed

    Már jó ideje hallottam róla, de csak mostanában szedtem le. Ez azok közé a sorozatok közé tartozik, amit viszonylag sokan ismernek itthon, ezért sem siettem el - de mivel alapból kedvelem a shoujo műfajt, nem maradhatott ki.
    Ha egy szóban jellemeznem kéne: EPIC. Asztal alá szakadásból van bőséggel :' D.

    A lényeg, hogy Haruhi, a "köznépből" származó főhős(nőnk) tanulmányi eredményeinek hála bekerül az Ouran hiperarisztokrata középiskolába. Egy kis balesetnek köszönhetően (rossz helyre nyit be, majd csinál egy szolíd 8 millió yen-es kárt :DDD) a helyi host klubba kényszerül, mint mindenes (alias csicska :DDD). Ez persze hamar megváltozik és teljes értékű tag lesz belőle.

    Kifejezett sztori itt sincs, az iskolai élet (pontosabban a klubélet) mindennapjai vannak terítéken, nagyon KEMÉNY stílusban :' D prezentálva, némi romantikával fűszerezve. Tamaki kegyetlen forma. :DDD Mitsukune a Fruits Basket-beli Momiji-re emlékeztetett, ráadásul egy plüssnyuszit szorongatott szinte állandó jelleggel - tovább erősítve a hasonlóságot; tekintve, hogy Momiji a nyúl volt a Zodiákus jegyek állatai közül.

    Az OP tulajdonképpen tetszett. Az art tipikus shoujo, dögivel vannak bishik. A hátterek nem túl kiemelkedőek, ellenben szerintem passzolnak a karakterdesignhoz.
    Aki szereti a műfajt és rekeszizom-átültetésre vágyik, mindenképpen nézze meg.

    ------------------------------------

    Detroit Metal City

    seienen / music / parody

    Ez mi, bazzeg? :DDD
    Főhősünk életcélja, hogy andalító popzenét játsszon, mégis egy kőkemény :DDD death metal banda frontemberének szerepében találja magát. Ez nem K-On! lesz, gyerekek. :) Kegyetlen poénok, amiknek alapja legtöbbször a félreértések vagy hősünk kettős személyiségéből fakadó, rossz időben történő skizoid váltások. :DDD

    A grafika nem igazán kiemelkedő... de ennél valahogy nem kifejezetten zavart. Állat OP, lágy :DDD ED, meg úgy alapból igényes metal soundtrack-ek. Krauser II pedig EPIC. :DDD Sajnos csak tizenpárpercesek a részek, szóval hamar a végére lehet érni, de kötelező.

    ------------------------------------

    Claymore

    shounen / swordplay / dark fantasy / adventure / dystopia / angst

    Swordfight klasszikus, kiemelkedő karakterdesign-nal (bár a Claymore-ok eléggé hasonlítanak egymásra), némi romantikus töltettel és egy kis szorongással átitatva.

    A lényeg, hogy alakváltó démonok (youma-k) élnek az emberek között titokban, hogy azok belsőségeivel táplálják magukat. Létezik egy szervezet, ami ezeknek a youma-knak az eliminálására specializálódott. Nevük ugyan nincsen, de a köznép a "Claymore" nevet aggatta rájuk, mert a vadászaik tekintélyes méretű fattyúkardokkal vannak felszerelve.
    A Claymore-ok olyan nők, akiknek testébe a rend youma húst implantál, hogy ennek segítségével növeljék fizikai teljesítőképességüket, ill. szupererők birtokosává tegyék őket, így téve lehetővé az eredményes démonvadászatot.
    Két hátulütője van ennek; először is FELTÉTLEN engedelmességgel tartoznak a rend irányába, másrészt pedig minél többet használják újdonsült erejüket, annál közelebb kerülnek ahhoz, hogy youma-énjük elhatalmasodjon rajtuk és maguk is szörnyekké váljanak.

    Claire is egy ilyen Claymore, a történet során egy finom romantikus szál kereteiben harcol és próbálja megőrizni emberségét.

    Egészen igényes akció, kicsit szomorkás hangulat, következetes, de fordulatokban nem túl gazdag történet.
    Ami zavart, hogy esetenként túl sok a duma vagdalkózás közben, ennek ellenére színvonalas watch - bár örültem volna, ha inkább seinen lett volna.

    ------------------------------------

    Hellsing Ultimate

    seinen / dark fantasy / vampires / action / violence

    A régi Hellsing sorozat újraértelmezése, éppen ezért túl sok újdonságot nem is tudok róla mondani. Elődjénél SOKKAL színvonalasabb + nagyon szép art és jó zene jellemzi.
    Sajnos baromi lassan készül el a dolog, mert a 10 (amúgy 40-45 perces) részből még csak 8 van kinn, pedig 2006 októberében jött az első... :U

    Ami nem tetszett, az egyrész az időnkénti, hangulatot erősen megtörő (abszolút nem illik ide), viccesnek SZÁNT SD-események - amik NEM viccesek - és az időnkénti fölösleges pofázás, valamint az idegesítő tény, hogy kb. mindig mindenki mindenen kőkeményen vigyorog. :W Fakutya fejet vágnak akkor is, ha egy szippantós Kamazzal szúrják őket vesén. Ne legyetek már ilyen kemények... Jó, Alucard lehet, de ő is visszafoghatná magát egy kicsit. Ellenben ha szereted a stílust (vagy a Hellsing-et), akkor nézd meg.

    ------------------------------------

    Trigun: Badlands Rumble

    shounen / action / post-apocalyptic / gunfights / comedy

    Nohát. A Trigun-t szerettem (Vash truly EPIC), szóval voltak elvárások a movie-val kapcsolatban.
    Azt kell mondjam, hogy ezek tulajdonképpen bejöttek. Az art természetesen szebb, mint a sorozat esetében, 201x színvonalú a dolog, nagyon szép hátterekkel, az original seiyuu-kkal. Kellemes akció, Vash továbbra is ARC, a poszt-apokaliptikus érzet átjön, ahogy az eredeti Trigun-feeling is.

    Ha szeretted az elődöt, mindenképpen nézd meg. A sorozat ismerete nem előfeltétel, anélkül is érthető a dolog (egy nagyhírű rabló elfogása van középpontban - nem, nem Vash :DDD), de miért hagynád ki azt, ha van némi szabad helyed a vinyón? :U

    ------------------------------------

    Samurai Champloo

    seinen (?) / swordfight / adventure / slapstick / hip-hop culture / comedy

    Érdekes színfolt, tetszetős karakterdesign-val és jófajta OP-vel. Nem túl plot-heavy a dolog, inkább epizódikus jellegűnek mondanám, de ez nem von le az értékéből.
    A lényeg, hogy Fuu - a nagyétkű :) hölgyemény főszereplő - szeretné megtalálni a "szamurájt, akinek napraforgó illata van" és ehhez a feladathoz keres némi segítséget. Miután a fogadó, ahol dolgozott, a földdel válik egyenlővé, már semmi sem tarthatja vissza - és itt kerül a képbe a két hím protagonista, a két rounin, Jin és Mugen.

    Igényes animáció, néhol egészen "seinen"-es swordfight-ok, helyenként humoros, a szereplők kedvelhetőek (bár be kell valljam, Mugen annyira nem volt szimpatikus - persze forma, de nem kifejezetten szimpi). Jin a király. :D

    Az viszont tény, hogy a hip-hop kultúra (rap, graffiti) egészen érdekes (ööö, kissé fura?) elegyet alkot a 19. századi japánnal - azt nem mondanám, hogy zavaró, mert valahogy nem lehet komolyan venni az egészet. Egy kis romantikát azért elviseltem volna benne. Meg a lolifix sem volt meg.
    Mindenesetre good watch.

    ------------------------------------

    Texhnolyze

    seinen / cyberpunk / violence / dystopia / angst / tragedy

    Höhh...nekem kicsiny szüvem egyik csücske az igényes cyberpunk, és ilyet sajnos elég ritkán van alkalmam nézni. Mindenféle review-ek alapján úgy döntöttem, teszek ezzel egy próbát, a [KAA] gondozásában.
    Az első pozitív élmény az állat OP alatt ért...ja, hogy JUNO REACTOR?! Bocs... :R
    Aztán kezdetét vette a történet; "kissé" slow-paced módon indult, az első "élőszó" a ~11. percben hangzott el. De hát nem kell semmit sem elsietni, ugye?

    Az art karakterdesign része nem annyira kiemelkedő, ellenben a hátterek eléggé adják a reményvesztett, elektronizált világ búskomor zöngéjét.

    A történetbe nem mennék bele, mert kifejezetten összetett, spoilerezni meg nem szeretnék. Legyen elég annyi, hogy az egyik központi téma az emberi test és gép kapcsolata, amit elsőként a jobb kezét és bal lábát elveszítő főhősünk agonizálásában élhetünk meg.

    Szimpatikus karakterek nem nagyon vannak, ellenben némi karakterfejlődés tapasztalható.

    Ha a folyamatosan robbanó agyatlan akciót keresed, ez nem neked való (bár van benne az is, nem is annyira kevés és még vérbő is). Ellenben, ha egy MEGLEHETŐSEN plot-heavy, keményen dark, néhol a meztelenséget sem nélkülöző, a mosolyt még csak hírből sem ismerő cyberpunk-angst-ra vágysz, akkor kezdheted szedni.

    ------------------------------------

    Kami Nomi zo Shiru Sekai

    shounen / comedy / romance / harem / contemporary fantasy / otaku culture

    :DDD Kellett már ez, de komolyan.
    Keima totális otaku, fél-hikikomori, galgame-ekre specializálódva. Internetes körökben "The Capturing God" néven ismert, mert bármilyen 2D-s lánykát meg tud hódítani. Olyannyira nagy híre van, hogy még a Pokolban is hallottak róla (csak azt nem tudják, hogy emberünk a 2D-s lányokra van specializálódva :DDD), ezért küldenek is neki egy
    mail-t, hogy van számára egy nagy kihívásuk, de csak akkor fogadja el, ha biztosan teljesíteni is tudja.
    Hősünk persze belemegy rögtön, mert fogalma sincs róla, hogy valójában miről van szó. Meg is jelenik egy ééédes démon (Elysia <3), hogy felügyelje a szerződés teljesítését, meg úgy egyáltalán közölje főhősünkkel, hogy miről is van szó: segédkezni kell elszökött spirit-ek kézrekerítésében. Ekkor derül ki, hogy Keima-nak semmi köze az igazi hölgyekhez, márpedig ezek a spiritek az ő szívükbe költöznek be. Hogyan is lehetne megszabadítani őket eme kínos állapotból?
    Mi sem egyszerűbb: érd el, hogy TE töltsd be a szívükben azt a bizonyos helyet, aminek legkönnyebb módja, hogy magadba bolondítod a gyanútlan nőstényeket - és kezdetét veszi a flag-ekre alapozó, galgame-sémákra épülő becserkészések sorozata. : D

    Az art kifejezetten szép, tűéles kontúrok és élénk színek. Fincsi karakterdesign, moe, némi ecchi, jó humor.
    Lassan nézem a második évadot is.
    Ha szereted a stílust, nézd meg, mert jó.

    Elysia <33
    Mio <333

    ------------------------------------

    Röviden ennyi.

    Most a Hayate no Gotoku! első évadja pörög, elérkezem a második feléhez. Jópofa, Nagi <333, Kugimiya Rie <33, bővebben majd később nyilatkozom.

    [ Szerkesztve ]

    SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

Új hozzászólás Aktív témák