Kínán kívül is terjeszkedne felhőszolgáltatásaival a ZTE

Annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Ausztráliában is próbálták minél inkább korlátozni a kínai telekommunikációs óriások mozgásterét, valamint rendszeresen születtek olyan szakértői vélemények és nyilatkozatok, melyek óvatosságra intettek a kínai ICT vállalatokkal kapcsolatban, a ZTE úgy döntött, ellenszélben is megpróbál érvényesülni felhőszolgáltatásaival a Kínán kivüli piacokon.

A ZTE tisztában van vele, hogy a felhőszolgáltatásokban hatalmas pénz van, és ez a terület a jövőben egyre nagyobb szerepet fog kapni a világ informatikai rendszereinek fejlesztésekor, ezért eltökélt abban, hogy a korlátozások és negatív előítéletek ellenére is megpróbáljon betörni erre a területre.  A vállalat Kínában már nyújt felhőszolgáltatásokat, melyek tavaly a ZTE éves bevételének 7-8 százalékát adták – a területért felelős igazgató ezt 2013-ban a külföldi terjeszkedés segítségével 10 százalékra szeretné feltornászni. Hozzátette, tudják, hogy az adatvédelem kiemelten fontos téma, és tudják, hogy minden vevőnek egyedi igényei vannak, ezért folyamatosan figyelik az iparág történéseit, hogy mindig tisztában legyenek az aktuális piaci viszonyokkal. Elmondása szerint számos, független minősítőtől származó tanúsítvánnyal rendelkeznek, melyek igazolják az általuk kínált technológia megbízhatóságát és biztonságát, és ha szükséges, akár bizonyos szoftverek forráskódját is készek átadni a (potenciális) vevőiknek. A ZTE azt állítja, hogy felhőszolgáltatásaikat eddig nem érte sikeres támadás.

A Forrester elemzőcég szerint a felhőszolgáltatások piaca a 2011-es 30,3 milliárd dollárról 2020-ra 241 milliárd dollárra fog nőni. Az ázsiai régióban jelenleg a japán piac a legjelentősebb és várhatóan a következő években is az marad, de Kína gyors ütemben nő ezen a téren is. A kínai ICT vállalatok sikere a nyugati országokban nagyrészt azon múlik majd, hogy meg tudják-e győzni a politikai és információbiztonsági döntéshozókat arról, hogy termékeik, szolgáltatásaik megbízhatóak, és nincsenek bennük a kínai hatóságok által kihasználható kiskapuk. Az elmúlt időszak adatbiztonsági és lehallgatási, megfigyelései botrányait figyelembe véve, kemény csatákra készülhetnek.

Azóta történt

Előzmények