Intelligens éjszakai letöltéssel spórol a YouTube

Bizarr időutazás Indiában: a betárcsázós időszakba repítenek vissza a mobilinternetes szerződések.

Ázsiában többen interneteznek mobiltelefonról mint számítógépről, a hordozható eszközök penetrációja hatalmas, ahogy a népsűrűség is, ami együtt komoly kihívások elé állítja a telekommunikációs vállalatokat. Megfelelő minőségű internetszolgáltatásról akkor beszélhetünk, ha a kapcsolat stabil és a sebesség megfelelően gyors az általános fogyasztói szokások kiszolgálásához. Ilyenkor a felhasználó is elégedett, persze csak ha az ár és az adatkorlátok is rendben vannak.

A Telco cégek tehermentesítésére 2014-ben a Youtube Indiában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken elindította az Offline módot tartalmazó mobilklienst, ezzel Wi-Fi kapcsolaton keresztül letölthetők az erre alkalmas videók (bizonyos zenei klipek, jogvédett tartalmak nem), majd két napig internetkapcsolat nélkül is visszanézhetők.


(forrás: Google India) [+]

Csütörtökön jelentette be a Google India, hogy az Airtel és Telenor megállapodásoknak köszönhetően a két szolgáltató hálózatára kapcsolódó ügyfelek a legfrissebb YouTube alkalmazás segítségével már használhatják is a Smart Offline módot, ami abban különbözik az eddigiektől, hogy ütemezetten tölti le a kiválasztott tartalmakat az éjszaka folyamán, amikor a hálózati terhelés alacsonyabb. A megoldás nagyon hasonlít a betárcsázós internet idején tapasztaltakhoz, illetve ahhoz a rendszerhez, amit Magyarországon is alkalmaz például a Vodafone és a Telenor éjszakai opcióban elérhető extra adatforgalom formájában.

Előzmények