Ferenc pápa és a YouTube-sztárok együtt

A pápa arra biztat mindenkit, hogy használják ki a technológia lehetőségeit a testvériség és a szolidaritás eszméjének terjesztésére.

A jelenlegi katolikus egyházfő a nyitottságával, reformjaival, illetve a hivatalos politikákkal keresztényi szempontból radikálisan szembemenő gesztusaival és cselekedeteivel vonzza magára az egész világ figyelmét.

Bizonyítja ezt az is, hogy a YouTube hivatalos blogjában bejelentették: sikerült a pápát megnyerni egy közös akcióra, mely felidézi a pénztermelő nagyvállalatokká vált Google és az általuk felvásárolt YouTube eredeti „küldetésnyilatkozatainak” szellemét. Mindazt, amit Larry Page, Sergey Brin, illetve Chad Hurley, Steve Chen, valamint Jawed Karim a nyilvánvaló üzleti szempontokon túl gondoltak arról, hogy miért lesz jó, amit csinálnak.

A pápa és a YouTube-sztárok
[+]

Ahogy a fenti névsor is mutatja, a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb vállalatának alapítói (számoljuk most ide a YouTube-ot is) sokfelől jöttek, ezért is izgatja és inspirálja őket az a cél, hogy segítsék a különböző kultúrák közeledését. Természetesen mindannyian kőkemény üzletemberek, de kár lenne kételkedni abban, hogy ez is munkál bennük.

A találkozóra a Ferenc pápa által alapított, a világ fiataljait összefogó, az oktatásra koncentráló, illetve az egymás elfogadását, megismerését propagáló Scholas Occurrentes szervezet római konferenciáján került sor. A pápa 11 „YouTube-sztárral” beszélgetett, olyanokkal, akik nagy befolyással vannak nemzedékükre: tíz országból jöttek, különböző vallási háttérrel rendelkeznek, és több mint 27 millió követővel dicsekedhetnek.

A találkozón a fiatalok kiálltak többek között a sokszínűség, a bevándorlók melletti szolidaritás, a nemek közötti egyenlőség mellett – Ferenc pápa legnagyobb egyetértésével. A nyilvános esemény után privát beszélgetést is folytatott velük, mely igen oldott hangulatú volt. Pl. megkérdezték az argentin származású pápától, hogy Maradona híres, 1986-os kezesgólja a világbajnokságon, melyet „Isten kezeként” emlegetnek azóta is, vajon tényleg isteni beavatkozás következménye volt-e. A pápa hangosan felnevetett, de nem adott választ.

Azóta történt

Előzmények