Nagy felbontású, HD-videók a YouTube-on

A Google karácsonyi dömpingjének részeként a cég tulajdonában lévő YouTube tegnap bejelentette, a fokozatos minőségjavítás jegyében egy új oldalt indítanak, ahová a magas minőségű, HD-videókat lehet feltölteni.

A világ legnépszerűbb videomegosztója a közelmúltban már két fontos lépést is tett a minőségi javulás felé: az egyik, hogy az alapfelbontás (320x240) mellett már lehet nagyobb felbontást is használni, a másik pedig a széles képernyős mód bevezetése. Az új lehetőség az eddigiekhez hasonlóan a videó alatt található kapcsolóra („watch in HD”) kattintva érhető el, s ekkor a film nem a szokásos ablakban, hanem a böngésző teljes szélességében jelenik meg.

YouTube HD

A YouTube üzemeltetői közzétettek egy kódolási tanácsadót is, mely bizonyos hibák elkerülésében segíti a felhasználókat.

Az nyilvánvaló, hogy a HD-szolgáltatás hihetetlenül népszerű lehet, ha a YouTube nemrég indított projektje, melyben teljes filmeket tesznek közzé kiadói engedéllyel, beváltja a reményeket. A HD bejelentésével egy időben közölték azt is, hogy tematikus oldalakat is elindítottak: híreket, zenéket és filmeket kínálnak az új válogatásokban.

A HD-videókat egyelőre nem lehet egy az egyben beágyazni egy honlapra, ám az olvasók sürgetésére a Cnet közzétett egy hackelési megoldást, amit ki is próbáltuk, de szétfeszíti az oldaltükröt, így aztán inkább mellőztük a demonstrációt.

Azóta történt

Előzmények