A kommandó szállt ki egy megosztott YouTube-videó miatt

Az internetes tartalomszűrés körül kialakult ausztrál vita idején – lásd mai hírünket – különösen nagy visszhangot kapott egy olyan eset, mely bár nem páratlan, különlegessége folytán mégis rávilágít a „gyermekvédelem” bizonyos mai túlkapásaira.

Még a múlt héten adták hírül az ausztrál lapok, hogy a 60 éves Chris Illingwortht a helyi rendőrség eljárás alá vonta, mivel egy, a YouTube-ra már évekkel ezelőtt feltöltött házi videót, melyen egy apa gyerekével játszik, feltöltött a Liveleak videomegosztó portálra. Az érintett videó egyébként évek óta széles körben elérhető volt az interneten, sőt egy amerikai tévéshow-ban is bemutatták. A rendőrség most a gyermekek jogait megsértő tartalom terjesztésével vádolja Illingwortht, mivel – a queenslandi rendőrség közleménye szerint – a filmen látható gyermek „kegyetlen bánásmód áldozata” – ezen feltehetően azt értik, hogy az apa emelgeti, ringatja, kicsit megdobálja gyerekét, aki (legalábbis az általam látott részekben) kimondottan élvezi mindezt, s ez nem csoda, mivel meg nem erősített hírek szerint egy orosz artistacsalád gyermekéről van szó.

Az általam látott részletekben írtam az előbb, mivel a teljes filmet egyelőre nem találtam meg, ugyanis a videót a helyi sajtótermékek nem merik linkelni vagy bemutatni, tartva az ilyen ügyekben igen szigorú ausztrál törvényektől.

Illingworth házát november végén lerohanták a rendőrök, s a gyermekpornó és a gyermekek elleni erőszak ellen létrehozott speciális egység tagjai törvénysértő anyagokat kerestek nála (csakúgy, mint a munkahelyi számítógépén is) – s bár hiába, hiszen nem találtak semmit, a megosztott videó alapján eljárást indítottak ellene. Mint később kiderült, a feljelentés egy nagy-britanniai internetes címről érkezett az ausztrál hatóságokhoz.

A civil jogvédő szervezet, az Electronic Frontiers Foundation szerint hisztériáról van szó, s ausztrál irodájuk már felvette a a kapcsolatot megvádolt férfival, hogy képviseljék a jogait.

Az ügynek várhatóan komoly következményei lesznek, ugyanis nem csak arról van szó, hogy az adott videó törvénysértő-e, hanem arról a talán még komolyabb problémáról is, hogy a neten talált (esetleg kétes jogi megítélésű) tartalom továbbítása, megosztása milyen megítélés alá esik, hiszen ha egy adott filmről évekkel később kiderül, hogy tiltott, akkor vajon mi lesz a népszerű tartalmat megosztó (esetlegesen több százezer) felhasználóval.

Azóta történt

Előzmények