x86-os processzort fejlesztett a Sun?

Mielőtt az Oracle felvásárolta, a Sun a történetének egyik legambiciózusabb chipfejlesztő projektjén dolgozott: egy saját tervezésű x86-os (azaz PC-kompatibilis) processzort akart készíteni – írja blogjában a New York Times egyik informatikai újságírója. A szerző anonim forrásai szerint az Intel által uralt szegmensbe a cég egy olyan egyszerű felépítésű, alacsony fogyasztású CPU-val akart betörni, melyet kifejezetten weboldalakat kiszolgáló szerverekbe szántak. Az Oracle-akvizícióval azonban a projekt leállt, mert az új tulajdonos „nem tervezi elkészíteni ezt az x86-os Intel-klónt” – írja.

Részletekről – így például arról, hogy a fejlesztés milyen stádiumban tartott – az írás nem beszél. Azt a szerző is csak találgatja, hogy miért gondolhatta életképesnek a Sun egy x86-os processzor fejlesztésének ötletét. Mint írja: a vállalat tervei általában a „szerethető vakmerőség és az őrület” határán mozogtak, ez esetben sem lehetett ez másként, ha figyelembe vesszük, hogy a CPU-tervezés rendkívül pénz- és időigényes folyamat, ráadásul a cégnek több ambiciózus processzorprojektje végződött kudarccal.

A szerző értesülései szerint mindenesetre a Sun úgy gondolta, hogy a szerverpiac e rendkívül gyorsan növekvő szegmensében meg tudná szorongatni az Intelt és az Advanced Micro Devicest (AMD). E projekt miatt vásárolták fel 2008-ban az alacsony fogyasztású x86-os processzorok fejlesztésére alapított Montalvo Systems szellemi tulajdonát és igazolták le az AMD néhány mérnökét – állítja.

Azóta történt

Előzmények