Megint veszteséges az AMD

Egy rövid, mindössze két negyedévig tartó nyereséges időszak után tegnap ismét veszteségről számolt be az Advanced Micro Devices (AMD). A mínusz azonban ezúttal egy olyan egyszeri költség számlájára írható, mely a tavaly leválasztott félvezetőgyártó leányvállalatban, a GlobalFoundriesben birtokolt tulajdonhányad értékcsökkenése miatt keletkezett. Mivel ezt nem számítva, üzemi szinten maradt a pozitív mérleg, és a forgalom negyedéves csúcsot döntött, a piac elégedett volt a számokkal.

A június 26-án zárult második negyedévben a chiptervező cég árbevétele 1,65 milliárd dollár volt, nettó vesztesége 43 millió dollár, üzemi eredménye pedig 125 millió dollár. Egy évvel korábban 1,18 milliárd dollár forgalom mellett 330 millió dollár mínuszt produkált az AMD.

A processzorokért és lapkakészletekért felelős részleg forgalma éves összehasonlításban 31 százalékkal, 1,21 milliárd dollárra nőtt, a csoport a negyedév során rekordmennyiségű chipet szállított noteszgépekbe. A grafikus processzorokat fejlesztő divízió árbevétele 87 százalékkal, 440 millió dollárra emelkedett. A részleg az időszakban 16 millió darab DirectX 11 kompatibilis grafikus gyorsítót adott el. Mindkét üzletág üzemi eredménye pozitív volt.

A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 45 százalékon állapodott meg. E mutató a megelőző negyedévben 47 százalékon, egy évvel korábban pedig 37 százalékon állt.

Az AMD úgy számol, hogy a jelenlegi, harmadik negyedévben az árbevétele a szezonális trenddel összhangban emelkedni fog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények