A tudásszámításos motor sokat tud, de sokat is kér

Wolfram Alpha logóIdén nyáron adtuk hírül, hogy a tudásszámításos motorral hajtott Wolfram Alpha kiterjeszti szolgáltatásait a weben, és várhatóan fajsúlyos termékként jelenik meg a piacon még az év vége előtt. A komplex tudományos témakörökkel kapcsolatos kalkulációkat végző szoftvert a sajtó kezdetben ide-oda pozícionálta, hol keresőalkalmazásként, hol egyfajta számológépként definiálva a programot. Miután hosszas fejlesztőmunkát követően májusban elkezdődött az Alpha nyílt tesztje, és a publikum nekiállhatott mindenféle tudományos formulákat számolgatni a szoftver webes felültén, kitisztult a kép: Dr. Stephen Wolfram agyszüleménye egy olyan szoftver, mely a betáplált keresési paramétereknek megfelelően nyers adatbázisokból és egyéb forrásokból felkutatja a kalkulációkhoz szükséges információkat, majd a számítási és kiértékelési folyamatok végeztével szöveges és – ahol lehetséges – grafikus formában jelzi ki a végeredményt. Tekintettel az alkalmazható témakörök sokszínűségére (matematika, fizika, kémia, biológia, geológia, kozmológia, közgazdaságtan, és még sorolhatnánk), egy-egy komplex számítás elvégzéséhez a motort meg kell tanulni használni, vagyis ismernünk kell egy optimális lekérdezés szövegezését. Hála a fejlesztőknek, a paraméterek megadása egyszerű szöveges formában is történhet – természetesen angol nyelvű kulcsszavakkal –, mindehhez segítség pedig bőven akad a szoftver honlapján. A Wolfram Alpha adatbázisa egyre bővül, egyre használhatóbb és egyre többet tud: a mérnökök csak idén nyáron további 2 millió sornyi kódot építettek be a program kódjába, emellett újabb doménnevekkel vértezték fel az adatbázist, s összesen 54 ezer 233 hibajelentést és javaslatot dolgoztak fel.

Wolfram Alpha algebrai feladat ábrázolása
Egyszerű algebra

Visszatérve a szolgáltatás kiterjesztéséhez, a Wolfram Alpha és a Bing még nyáron licencelési megállapodást kötött egymással, melynek értelmében a Microsoft keresője megjeleníthet bizonyos tudományos jellegű adatokat az utóbbi szoftver motorja által generált tartalomból. A hír megjelenését követően pár nappal máris újabb fejlesztési információk láttak napvilágot a tudásszámításos motor háza tájáról, mely múlt héten vált valósággá: az Alpha alkalmazásprogramozási felületen (API) keresztül lekérdezhetővé tette a szoftver által összegyűjtött és kiértékelt adatokat. A hozzáférés természetesen nincs ingyen, sőt meglehetősen borsos árakkal kell szembesülnünk. A személyes használatra szánt legkisebb csomagban 1000 darab lekérdezést végezhetünk 60 amerikai dollárért (kb. 11 ezer forintért) cserébe, minden további hozzáférésért 0,08 centet kell fizetnünk. A középkategóriába sorolt 50 ezer lekérdezés már nem kevesebb, mint 2100 dollárba (376 ezer forint) kerül, a havidíjas szolgáltatásért pedig 2 ezer dollártól 25 ezer dollárig terjedő összeget kell csengetnünk a cégnek (ebben már 500 ezer hozzáférés szerepel). Az igazán nagyvállalati léptékben számolt csomag havi egymillió lekérdezéstől indul 40 ezer dollárért (több mint 7 millió forint), míg a csúcs 10 millió darab hozzáférés biztosítása 220 ezer dollárért (közel 40 millió forintért) cserébe.

Wolfram Alpha az iPhone-onEgy másik újdonság a Wolfram Alpha felbukkanása az iPhone és iPod készülékeken. Az iTunes App Store felületén megvásárolható kliensprogramot a cég elsősorban hallgatóknak és szakembereknek szánja – vagyis gyakorlatilag bárkinek, aki igényli a motor komplex kalkulációs képességeit. A szoftver grafikus felülete egészen egyedire sikerült, lényegében két billentyűzetet jelenít meg (qwerty-elrendezésű karakterek alul, míg számok, operátorok felül), így a lekérdezési paraméterek betáplálása jelentősen egyszerűsödik. Az „iWolframAlpha” csak aktív internetkapcsolattal működik, ami egyáltalán nem meglepő, lévén a motor vázát alkotó óriási adatbázis nem tölthető le a készülékre – másrészt pedig egy rakás offline kalkulátor amúgy is elérhető az App Store felületéről. Ha a szoftver képességei nem, a termék ára bizonyosan tágra nyitja majd a potenciális felhasználók szemét: 50 dolláros (mintegy 9 ezer forintos) árával az abszolút luxuskategóriába sorolható.

Azóta történt

Előzmények