Bing és Wolfram Alpha: új szövetség a keresőpiacon?

A TechCrunch informatikai híroldal úgy tudja, licencelési megállapodást kötött egymással a Bing és a Wolfram Alpha, melynek értelmében a Microsoft keresője megjeleníthet bizonyos tudományos jellegű adatokat az utóbbi szoftver motorja által generált tartalomból. Amennyiben a Stephen Wolframhoz közel álló forrás ismeretei helyesnek bizonyulnak a szerződés megkötését illetően, úgy a Live Searchöt június elején felváltó redmondi keresőalkalmazás ezzel a lépéssel egy rendkívül hatékony tudományos munkatársa tett szert a fő profilja szerint komplex témakörökkel kapcsolatos számítási munkákat végző Wolfram Alpha személyében, s ezzel tovább erősítheti piaci részesedését a rivális Google-lel szemben.

A szakemberek ugyanis nagy jövőt jósolnak a fizikus Dr. Stephen Wolfram agyszüleményének, amely a hagyományos keresőalkalmazásokkal szemben nem találati linkeket dobál fel, hanem közvetlenül a beírt kifejezés vagy kifejezések alapján igyekszik megválaszolni a feltett kérdést. A tudásszámításos motorral meghajtott szoftver egyelőre vegyesen teljesít, a fejlesztések azonban továbbra is gőzerővel zajlanak: a Wolfram Research laboratórium mérnökei csak idén nyáron további 2 millió sornyi kódot adtak hozzá a programhoz, emellett újabb doménnevekkel vértezték fel az adatbázist, s összesen 54 ezer 233 hibajelentést és javaslatot dolgoztak fel. Apránként haladnak előre az alkalmazás egyik legszembetűnőbb hiányosságának kezelésében is – a motor ugyanis nyelvtani problémák miatt az esetek közel felében „nem érti meg” a beírt keresési paramétereket.

Egyelőre csak találgatások folynak arról, pontosan milyen jellegű megállapodást köttetett a Microsoft és a Wolfram Alpha között. Elképzelhető például az, hogy a Bing egy tudományos adatokat megjelenítő keresési kategóriát vagy kérdezz-felelek oldalt hoz létre rövidesen, melyben a tudásszámításos motor által generált tartalom köszön majd vissza.

Azóta történt

Előzmények