A hiba az Ön akkumulátorában van, nem a Windowsban

A Microsoft megvizsgálta azokat a felhasználói panaszokat, melyek arról szólnak: a Windows 7 tévesen méri a notebookakkuk töltöttségi szintjét, sőt egyenesen haza is vághatja a telepeket. Mint beszámoltunk róla, a vélt hibajelenségről szóló bejegyzések már tavaly júniusban felbukkantak a vállalat terméktámogatási fórumán. Leírták olyan eseteket, amikor a platform kiadásra jelölt változata egy csupán négy hónapos akkumulátor kicserélésére biztatta a felhasználót, holott a telep kiválóan működött más operációs rendszereken; többen pedig arra panaszkodtak, a Windows 7 a frissen feltöltött telep töltöttségi szintjét alacsonynak jelzi, és ennek megfelelően az elvárhatónál jóval rövidebb üzemidőt jósol.

Az akkumulátor aktuális állapotára vonatkozó adatokat a BIOS-on keresztül kapja az operációs rendszer, ezért Redmondban eleinte úgy gondolták: a rendszerfirmware lehet a probléma forrása. A hatékony hibakeresés érdekében a Microsoft mérnökei felvették a kapcsolatot a gyártópartnerekkel és a felhasználókkal is, a tesztek eredményéről a Windows-üzletág elnöke, Steven Sinofsky számolt be saját blogján.

Már a bejegyzés első harmadát elolvasva kiderül, hogy a felhasználók nem azért kapják a „Probléma van a teleppel, ezért előfordulhat, hogy a számítógép hirtelen leáll. Javasolt az akkumulátor cseréje.” üzeneteket, mert a Windows 7 hibásan méri fel az akku állapotát vagy, mert – valami rejtélyes hibából kifolyólag – maga a rendszer okozza a telep idő előtti kimerülését. Azért jelenik meg az ablak, mert a telepet valójában ajánlott cserélni. Ugyanis azokban az esetekben, amikor a problémás akkut sikerült megszereznie és beazonosítania a redmondi mérnököknek, a termékről kiderült: hibás, és másik kell helyette. Az ominózus felbukkanó ablak az új platformmal együtt debütált, ezért még szokatlan a figyelmeztetés azok számára, akik most tértek át a Windows 7-re – írta.

„Érthető, hogy a felhasználók számára úgy tűnik, a Windows 7 okozza a telep teljesítőképességének változását, de valójában csupán annyi történt, hogy az operációs rendszer helyesen jelezte az akkumulátor állapotát” – nyilatkozta Sinofsky a Cnetnek. Azt is elmondta, a rendszer tesztidőszakához képest már kevesebb PC esetében számolnak be ügyfelek hasonló problémáról, szerinte részben azért, mert egyre több és több gépbe kerül újonnan vásárolt akkumulátor.

Azóta történt

Előzmények