A Windows 7 meghódította Kelet-Európát

A webes statisztikákat készítő Net Applilcations naponta publikálja az október 22-én világszerte piacra dobott Windows 7 elterjedtségét mutató méréseit. Az adatokból látszik, hogy az új Microsoft-rendszer globális piaci részesedése a premiert követően lassan emelkedni kezdett, és a korábbi 2 százalék körüli szintről stabilan 3 százalék fölé kúszott. A csúcsot vasárnap érte el (3,67%) a mutató, majd tegnap – vélhetően a régebbi rendszereket preferáló vállalati gépek megjelenése miatt – 3,18 százalékra csökkent. A Net Applications statisztikai adatai csak 2007 novemberéig visszamenőleg érhetők el, ezért a Windows 7 startjának lendületét ezek alapján nem lehet összevetni a kiskereskedelemben 2007. január 30-án megjelent Vistáéval.

A cég egy másik statisztikát is közzétett: ebben országokra lebontva közli az új operációs rendszer részesedési mutatóit. Az adatokhoz fűzött kommentárban megjegyzik: Oroszországban és a kelet-európai országokban a legnagyobb a Windows 7 használati aránya, majd szokatlan módon, e műfaj etikai szabályait felrúgva sommás sztereotipizálással folytatják. „Biztosak vagyunk abban, hogy ezek mindannyian licenccel rendelkező felhasználók” – írják, feltehetően arra utalva, hogy alighanem a kalózpéldányoknak köszönhető a régió országainak előkelelő helyezése.

A listát Szlovénia vezeti (7,83%), majd a Maldív-szigetek (7,2%) után következik Litvánia (6,47%), Románia (5,97%), Lettország (5,67%), Fehéroroszország (5,86%), Észtország (5,8%) és Magyarország (5,58%). A Windows 7 használatában élen járó nemzetek között van még Kuba, Horvátország, Szlovákia, Moldova, Ukrajna, a Cseh Köztársaság, Bulgária, Dánia és Svédország is, míg a kommentárban kiemelt Oroszország (4,17%) a 21. helyen áll. A Net Applications az Egyesült Államokban az új Microsoft-rendszer 1,14%-os részesedését regisztrálta.

Kétségtelen tény, hogy a lista elején található országok java részében az illegális szoftverek aránya magasabb a világátlagnál, mely a BSA adatai szerint tavaly 41 százalék volt; például Szlovéniában 47%, Litvániában 54%, Romániában 66% és Magyarországon 42%. Az is tény viszont, hogy a Windows 7 több olyan tesztváltozatban is elérhető volt, amely szabott ideig legálisan használható (ilyen kiadás volt például a 2010 júniusáig működő Release Candidate vagy a nemrég elérhetővé tett Enterprise változat), így a magasabb piaci részesedéseket a felhasználók erősebb kísérletező hajlandósága is magyarázhatja.

A magyar felhasználók körében egyébként a Gemius SA internetes piackutató alacsonyabb adatokat mért, mint a Net Applications. Az október 25-én zárult héten a Windows 7 részaránya 3,52% volt a hazai internetezők számítógépein – ekkora részesedést az előd Vista csak egy évvel a megjelenése után tudott csak felmutatni.

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent a Windows 7

    A mai naptól Magyarországon is megvásárolható az új operációs rendszer, mely öt változatban kerül forgalomba. A közönségpremier október 31-én lesz.

  • Sorban állás a Windows 7-ért a Mammutban

    Meglepően sokan mentek el a Windows 7 budapesti premierjére, és még akkor is népes tábor maradt, ha leszámítjuk azokat, akiket csak a nyeremények vonzottak.