Tízből 7 vírust simán benyel a Windows 7

Chester Wisniewski, a Sophos biztonságtechnikai cég kutatója legújabb kísérletében összesen tíz kártékony programmal bombázta meg a Windows 7 szűz példányát. Az eredmények azt mutatják, hogy a Vistában bevezetett, az új rendszerben némileg finomított felhasználói fiókok felügyelete (UAC, User Account Control) szolgáltatást alapértelmezettre hangolva a Microsoft új operációs rendszere (elődeihez hasonlóan) sérülékeny – UAC ide vagy oda, a vírusirtó termékek használata továbbra is rendkívül ajánlott. A felhasználói fiókok felügyelete egyébként az a szolgáltatás, mellyel a Vista-felhasználók többsége rendkívül elégedetlen volt: a Microsoft is elismerte korábban, hogy némileg túllőttek vele a célon, hiszen az állandóan felugráló ablakok roppant mód idegesítették az ügyfeleket. Redmond azt ígérte, a Windows 7-ben 29 százalékkal kevesebb üzenet jelenik majd meg a monitorokon, illetve beállíthatóvá teszik egy csúszka segítségével a felbukkanások gyakoriságát is.

Visszatérve a teszthez, Wisniewskiék tehát egyrészt alapértelmezett beállításokkal bekapcsolták majd kikapcsolták az UAC-ot, így próbálva felmérni, vajon a Windows 7 miként viselkedik a különféle biztonsági konfigurációkban. Vírusirtót természetesen szándékosan nem alkalmaztak. A szakemberek lehangolónak találták a végeredményt: az új operációs rendszer UAC használata mellett csupán két kártevőt nem futtatott, minden más esetben a féreg sajnos átjutott a rostán ugyanúgy, mintha az UAC kikapcsolt állapotban pihent volna. Egyetlen esetben fordult elő, hogy az UAC kivédte a támadást: a W32/Autorun-ATK névre hallgató szoftverrémet csípte nyakon. Mindegyik vírusminta frissnek számított a kísérlet végrehajtsa idején, ezért jó hír az, hogy jelen formájában kettő darab kártevő (a Bredo és a Banker egy-egy variánsa) nem képes lefutni Windows 7 alatt – rossz hír viszont, hogy a többi nyolc igen, maga az UAC pedig csak egyetlen férget kapcsolt le időben.

Azóta történt

Előzmények

  • A Windows 7 meghódította Kelet-Európát

    Egy webes statisztika szerint ebben a régióban a legnagyobb az új rendszer részesedése. Az adatokat gyűjtő piackutató azt sugallja: a kalózkodás miatt.

  • Megjelent a Windows 7

    A mai naptól Magyarországon is megvásárolható az új operációs rendszer, mely öt változatban kerül forgalomba. A közönségpremier október 31-én lesz.

  • Sorban állás a Windows 7-ért a Mammutban

    Meglepően sokan mentek el a Windows 7 budapesti premierjére, és még akkor is népes tábor maradt, ha leszámítjuk azokat, akiket csak a nyeremények vonzottak.