Windows 7 néven jelenik meg a Windows 6.1

A Microsoft már korábban bejelentette, hogy az október végi Professional Developers Conference (PDC) fejlesztői összetartáson és egy héttel később, az ugyancsak Los Angelesben megrendezendő Windows Hardware Engineering Conference-en (WinHEC) is bemutatja – sőt egy szűkebb tesztelői csoportnak oda is adja – a következő Windows korai, ún. pre-beta változatát. Az operációs rendszer fejlesztését irányító Microsoft-vezető, Mike Nash most bejelentette, hogy a termék hivatalos nevéről is döntés született. „Ahogy azt már minden bizonnyal tudjátok, a következő Windows operációs rendszert a fejlesztése óta Windows 7 kódnéven emlegetjük. Most eljött az ideje annak, hogy bejelentsem: úgy döntöttünk, hogy hivatalosan is Windows 7 lesz a termék neve” – írja blogjában. Ez azt jelenti, hogy a Windows 1.0, 2.0 és 3.x után a szoftvercég az új operációs rendszert most először ismét annak sorszámáról nevezi el.

Az elmúlt – most már mondhatjuk így – évtizedekben a Microsoft többféle névadási módszert követett, a verziószámok mellett előkerültek az évszámok és a fantázianevek is. Az évszámokról már egy ideje letettek, az újabb fantázianév bevezetését pedig most azért nem tartották okos gondolatnak, mert valahogy ki akarták fejezni azt, hogy az új rendszer a Vistára épít, annak finomítása és továbbfejlesztése. Ezért – írja Nash – a legkézenfekvőbb megoldást választották: „ez a hetedik Windows-kiadás, magától értetődő a Windows 7 elnevezés”.

Windowsos számtan haladóknak

De mint a közönség reakcióiból kiderül, egyáltalán nem mindenki számára az. És tény: Mike Nashnek a felvetett kérdésekre válaszul írt újabb magyarázata sem segít tisztábban látni. Mint írja: a Windows 1.0 volt az első, a 2.0 a második, a 3.0 a harmadik Windows. Ezek után kicsit bonyolódott a helyzet, mert a Windows NT még a harmadik generációhoz tartozott, a Windows 98, 98 SE és ME pedig mind a negyedikhez. A Windows 2000 kernele volt az 5.0-s, a Windows XP-é az 5.1-es verzió, míg a Vistáé volt a 6.0-s NT rendszermag, ez lenne tehát a hatodik Windows. „Így a Windows 7 logikusan a következő jelentős kiadás, a Windows-kiadások családjában a hetedik” – írja.

Csakhogy a Windows 7 rendszermagjának verziószáma 6.1, ami pontosan azt üzeni az ügyfeleknek és az alkalmazásfejlesztőknek, amit a Microsoft a terméknévvel eredetileg szeretett volna kommunikálni, hogy ti. nem kell kompatibilitási problémákra számítaniuk, ha a Vistáról frissítenek, a verziócsalád nem változik. „Tehát úgy határoztunk, hogy a Windows 7 kódja Windows 6.1 lesz. Ez jelenik meg a termék verziószámaként a cmd.exe-ben vagy számítógép tulajdonságainál” – írja Nash nehezen követhető logikával a blogbejegyzésben. Világos, ugye?

Azóta történt

Előzmények