Ne temessétek a Wikipediát!

Wikipedia-logóA hét elején a Wall Street Journal terjedelmes anyagban számolt be arról, hogy aggasztó mértékben csökken a Wikipedia aktív szerkesztői bázisa. A szerző az adatokat egy spanyol szabad szoftveres kutató, Felipe Ortega doktori értekezéséből idézte, mely a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédia kvalitatív elemzését végzi el. A statisztika szerint az önkéntes közreműködők jóval nagyobb számban morzsolódnak le, mint ahogy újak érkeznek: 2009 első negyedévében csak az angol nyelvű – egyébként legnagyobb – kiadás 49 000 tagot vesztett, miközben egy évvel korábban mindössze 4900 fővel apadt a létszám. Az elvándorlás okai között említette az írás a Wikipedia kezelőfelületének bonyolultságát, a szerkesztési szabályok áttekinthetetlenségét és túlzott merevségét, továbbá utalt arra is, hogy a veterán szerkesztők kiégtek, belefáradtak az újak betörésébe, és emiatt türelmetlenebbek lettek az újoncokkal.

A hír bejárta a világsajtót, több helyen is az enciklopédia elnéptelenedésének, hanyatlásának jelenként értelmezték a számokat. Valószínűleg kissé elhamarkodottan – legalábbis ez derül ki a tudástárat üzemeltető Wikimedia Alapítvány tegnap publikált válaszából.

Számháború

Ebben a szervezet elnökhelyettese és egy adatelemzője kifejti: bár a Wall Street Journal cikke és Ortega tanulmánya számos valós problémát vet fel és tárgyal, a számok elemzésében pontatlan. A disszertáció adataival több probléma is van – írják –, például az, hogy gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy „kilépett-e” egy szerkesztő, vagy sem. Az ugyanis, hogy valaki néhány hétig, néhány hónapig nem volt aktív, nem jelenti azt, hogy soha többé nem is fog bejelentkezni.

A másik probléma Ortega módszertanából fakad: a kutató definíciója szerint szerkesztő mindaz, aki valaha szerkesztett tartalmat a Wikipedián, az is, aki csupán egyszer, próbaként tette; a Wikimedia viszont azt tekinti szerkesztőnek, aki legalább öt módosítást hajtott végre az enciklopédiában. Az előbbi módszerrel 3, az utóbbival pedig alig 1 millió szerkesztőt lehet lajstromba venni, ami jelentős különbség.

Évek óta változatlan

A Wikimedia saját statisztikái szerint körülbelül két és fél évvel ezelőtt ért el a csúcsra a szerkesztői létszám, utána enyhén visszaesett, ám azóta szinten maradt. „Havonta előfordul, hogy egyesek felhagynak a közreműködéssel, de havonta jönnek helyettük újak” – írják. Az enciklopédia összes kiadásán szeptemberben például világszerte 850 ezer ember dolgozott, ennyien voltak azok, akiknek legalább öt szerkesztésük volt az adott hónapban, és egy évvel ezelőtt is közel ennyi, 841 ezer volt ez a szám. Az angol nyelvű változatot 2007 márciusában 54 510 fő szerkesztette, majd egy jelentősebb, 25 százalék körüli visszaesés után 40 ezer aktív szerkesztőnél stabilizálódott az állomány, ők ma is ennyien vannak. (Csak érdekességképpen: a magyar Wikipédia aktív közreműködőinek száma 731.)

A blogbejegyzés szerzői hozzáteszik: a Wikipedia látogatottsága folyamatosan nő, októberben 344 millió egyedi látogató volt kíváncsi az oldalra, 6 százalékkal több, mint egy hónappal korábban, ezzel a szájt a világ ötödik leglátogatottabb oldala.

Azóta történt

  • Modernizálják a Wikipediát

    Áprilistól megújul a szerkesztői felület és részben az arculat is. Elsőként az angol nyelvű kiadás változik.

  • Kiirtják a pornót a Wikipediáról

    Az enciklopédia hírnevét féltette az alapító, ezért döntött úgy: sürgősen törölni kell a pornográf felvételeket a médiatárból. A döntés a közösség megkérdezése nélkül született.

  • Megújult a Wikipedia

    Történetének legátfogóbb átalakítását hajtja végre az internetes enciklopédia. Elsőként az angol kiadásban jelentek meg az újdonságok, de a következő hetekben mindenhova eljutnak.

  • Megnyitják a védett szócikkeket a Wikipedián

    Az angol kiadásban egy két hónapos tesztidőszak erejéig ismét bárki belenyúlhat a félig védett anyagokba, de a módosításokat csak adminisztrátori kontroll után publikálják.

Előzmények