Gigászi könyv készült a Wikipediából

(Infobulvár) Közel fél méter vastag az a méretes kötet, melyet a Wikipedia kiemelt szócikkeiből készített egy angol tervezőgrafikus hallgató. A 22 éves alkotó, Rob Matthews szerint az 5000 nyomtatott lapból álló könyvszörnynek üzenete van: a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédia a megbízhatatlansága miatt pontosan ennyire használhatatlan. Amint a weboldalán írja: „Úgy hasonlítom az internetes Wikipediát a hagyományos enciklopédiákhoz, hogy ugyanolyan formátumba helyezem. El akartam mondani a véleményemet arról, hogy manapság mindenki az interneten keres információkat, miközben az megbízhatatlanabb, mint aminek a helyébe lépett.”

Rob Matthews nyomtatott Wikipediája

Az alkotásról beszámoló telegraph.co.uk szerint Matthews a Wikipedia 437 ún. kiemelt szócikkéből állította össze a kötetet, maga válogatva az angol változatban meglévő több mint 2500 ilyen címszó közül. Ezeket az anyagokat az enciklopédia szerkesztői az alaposságuk, kidolgozottságuk, nyelvi igényességük, pontosságuk és semlegességük alapján a legjobbaknak tartják, Matthews ezért választotta ezeket.

Két hétig dolgozott a művén, ebből – magyarázta el a lapnak – a legtöbb időt a kötés elkészítése emésztette fel, mivel a hagyományos könyvkötő szerszámokkal nem egyszerű egy ilyen méretű köteten dolgozni. „A visszhang pozitív volt. Röhögtek az emberek, ami jó” – mondta, hozzátéve, hogy reméli, el fogja tudni adni a könyvet, melynek borítóján a Wikipedia logója látható.

A világ leg(el)ismertebb nyomtatott enciklopédiájának tartott Encyclopedia Britannica kurrens kiadása körülbelül 30 ezer oldalt foglal el. Igaz, ezt a mennyiséget nem torony formátumban, hanem részletekben, 29 kötetben adták ki, mégpedig úgy, hogy a lapok nagy többségének mindkét oldalára nyomtattak.

Azóta történt

Előzmények