Megújult a Wikipedia

Hirdetés

Wikipedia-logóTegnap jelentősen átalakult az angol nyelvű Wikipedia, miután az oldalt is elérte azoknak a fejlesztéseknek a hulláma, melyeket az online enciklopédiát üzemeltető alapítvány társprojektjeiben – a Wikinewsban és a Wikimedia Commonsban – vezettek be elsőként, április elején. A hónapok óta tesztelt változtatások leginkább a szerkesztői felületen látványosak, de valamelyest az oldal mindenki által látható arculata is módosult. A fejlesztők azt mondják, ez a legátfogóbb átalakítás az enciklopédia 2001-es indulása óta.

A korábbi arculatot egy olyan új témára, a Vectorra cserélték le, melyben az oldal üzemeltetőinek reményei szerint az alapvető funkciókat egyszerűbb megtalálni. A dizájnban radikális átalakulás nem történt, a leginkább feltűnő újítás, hogy a keresődobozt a bal oldali oszlopból az oldal tetejére helyezték át, illetve hogy a bal oldali navigációs oszlopban a menüpontok lenyithatóvá váltak, és csak a gyakran használt linkek látszanak alapértelmezés szerint. A keresési javaslatokat is továbbfejlesztették, így vélhetően könnyebb lesz megtalálni a keresett szócikket, illetve mindenki számára (azaz a nem bejelentkezett felhasználók számára is) elérhetővé tették a szócikkeket pdf-formátumba alakító funkciót.

Látványosabban módosul a szerkesztői felület, itt a szövegfelvitel, a módosítás egyszerűsítése, az újabb webes lehetőségek kihasználása volt a fejlesztés célja. Most a hivatkozások és a táblázatok beszúrása, az oldalak formázása vált egyszerűbbé az új szerkesztői eszköztárnak köszönhetően, de később – még az idén – további újítások is jönnek, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a kódokhoz nem értő vagy azokkal bajlódni nem akaró felhasználók is tudjanak dolgozni a felületen.

A Wikipedia-logóhoz is hozzányúltak: elkészítették annak 3D-s modelljét, melyen még több nyelv képviselteti magát ábécéje egy-egy írásjelével. A klingon karaktert viszont törölték a gömbről, mivel az enciklopédia klingon nyelvű kiadását 2005-ben lezárták. Változás, hogy a Wikipedia felirat eredeti Hoefler betűtípusát a nyílt forrású Linux Libertine betűtípusra cserélték le, ugyanezzel szedték az új logóban a „The Free Encyclopedia” (A szabad enciklopédia) jelmondatot is.

A módosítások bevezetését az angol nyelvű Wikipediánál kezdték, de a változtatások az elkövetkező hetekben fokozatosan eljutnak majd a többi kiadásba is. Az újdonságokat az elmúlt fél évben több mint 635 ezer wikipédista tesztelte, közülük 83 százalék maradt az új rendszernél, a többiek visszaváltottak a régire. Ezt egyébként bárki megteheti, egyetlen kattintással.

Azóta történt

Előzmények