Wi-Fi-telefont tesztel a Nokia

Egy finn város néhány tucat családjával együtt teszteli a Nokia azt a technológiát, amely lehetővé teszi a mobil- és a Wi-Fi hálózatok közötti átjárást. A finn vállalat új, 6136-os készüléke automatikusan, a beszéd- vagy adatkapcsolat megszakítása nélkül vált át GSM hálózatról Wi-Fi-re, amint használható vezeték nélküli hálózatot talál. Ugyanígy, ha telefonálás közben a hálózat hatósugarán kívül kerülünk, a kommunikáció megszakítás nélkül folytatódik a GSM hálózaton. A világ legnagyobb mobilgyártója a Finnet szolgáltatóval együttműködve, valós körülmények között teszteli a technológiát Oulu városában, ahol számos ingyenes, vezeték nélküli hozzáférési pont található.

A Nokia csupán egyike azoknak a mobiltelefon-gyártóknak, amelyek kínálnak ún. UMA (nem engedélyköteles mobil hozzáférés) technológiát támogató készülékeket. Ez teszi lehetővé a nagy kiterjedésű – GSM és GPRS – hálózatok és a szabad frekvenciasávokat használó vezeték nélküli technológiák – Bluetooth, Wi-Fi – közötti átjárást. A BT Group tavaly az elsők között kezdte meg az UMA technológia kereskedelmi forgalmazását – Bluetooth használatával –, és szolgáltatását néhány hónapon belül Wi-Fi hálózatokra is kiterjeszti a Motorola A910 készülékével.

Az UMA technológiával a felhasználók – ha van kiépített Wi-Fi – az otthonukban vagy a munkahelyükön olcsóbban telefonálhatnak VoIP használatával, mint a mobilhálózaton – ami a gyártók reményei szerint érv lehet a vezetékes előfizetések lemondására. Az internetes hálózaton szintén a SIM alapján azonosítják be a telefonálót.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények