Web 2.0-s funkciókkal bővül a Firefox

A Mozilla szerint eljött az ideje annak, hogy a böngészők is belépjenek a Web 2.0-s korszakba. A Firefoxot jegyző vállalat kutató-fejlesztő bázisán ennek szellemében egy olyan projekten dolgoznak, amely – legalábbis részben – beemelné a browserbe a közösségi kapcsolatépítésre általában használt programok egyes szolgáltatásait. A The Coop – magyarul (tyúk vagy nyúl)ketrec – néven futó kísérlet lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy közvetlenül a böngészőből osszanak meg linkeket, fényképeket, videókat vagy blogbejegyzéseket egymással. Az ismerőseinket a böngésző – akárcsak az azonnali üzenetküldő programok – ikonokkal jelölve egy sorban vagy oszlopban jeleníti meg, és kiemeléssel jelzi, ha valamelyikük egy új linket küldött nekünk. Ha a hivatkozás fotókra, mozgóképekre mutat, azok előnézeti képe is megjelenhet. Mindehhez persze a Mozilla nem hoz létre új közösségi vagy tartalommegosztó szájtokat, csupán a már meglévőkre – mint amilyen a Flickr, a del.icio.us, a MySpace vagy a YouTube – építkezik.

A cél az, hogy a felhasználók közvetlenül a böngészőből is tudjanak kapcsolatot tartani egymással, tudják követni, milyen tartalmakat helyez el a másik a hálón. „A Web 2.0-s szolgáltatások lényege, hogy leegyszerűsítik a közösségi hálózatok építését, a tartalmak megosztását... Az viszont meglepő, hogy e funkciókból eddig szinte semmi sem került bele a böngészőkbe, ezért a közösségi kapcsolattartást az emberek elsősorban az e-mailhez és az azonnali üzenetküldéshez kapcsolják, ezek szerepelnek a listájuk élén, nem a böngészők” – indokolja a Coop fejlesztését blogjában a Mozilla Labs.

A projekt egyelőre csupán egy korai kísérlet – melynek első eredménye már kipróbálható –, és majd a felhasználói visszajelzések alapján döntik el, hogy mi legyen a sorsa. Ha sikeres lesz, lehet, hogy beépül a böngészőbe, esetleg kiegészítésként adják ki hozzá.

Az ötlet egyébként korántsem előzmény nélküli. A Mozilla kódjára épül a 2005 októbere óta fejlesztett, ám még mindig béta-fázisban lévő Flock, amely pontosan ugyanezeket a funkciókat valósítja meg.

Azóta történt

Előzmények