Újabb botrány: oroszok törtek be a WADA rendszerébe

A hackerek szerint bizonyítékokat szereztek arra, hogy az amerikaiak egy része doppingolt az olimpián.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (World Anti-Doping Agency – WADA) tegnap bejelentette, hogy egy orosz hackercsoport hatolt be a rendszerükbe, megszerezték az adatbázisukat, és amerikai sportolók egyes bizalmas egészségügyi adatait nyilvánosságra is hozták.

A kiberkémkedéssel foglalkozó csoport, melyet Fancy Bear vagy Tsar Team néven ismernek, négy, a riói olimpián szereplő sportoló adatait tette közzé: a teniszező testvérpár, Serena és Venus Williams, a tornász Simone Biles, illetve a kosaras Elena Delle Donne rekordjait. A hackerek azt is közölték, hogy később még több információt hoznak nyilvánosságra.

Mindegyikük esetében egy speciális minősítés szerepel: „Gyógyászati célú mentességek”, mely azt jelenti, hogy a sportolók egészségügyi okokból, orvosi vélemény alapján használhatnak olyan gyógyszereket, melyek egyék tiltólistán szerepelnek, doppingnak minősülnek.

A szándék egyértelmű, ezt maguk a kiberkémek is közlik: szerintük ezek az adatok bizonyítják, hogy az USA olimpiai sportolói doppingolnak, méghozzá különösen korrupt módon, a WADA – szándékos vagy szándéktalan – közreműködésével.

Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) vezetője, Travis Tygart közleményben reagált a történtekre, ahol elítélte a betörést, visszautasította a vádakat, és a külön engedélyek megalapozottsága mellett állt ki.

A WADA az orosz sportolók kizárása miatti, egyértelműen tisztességtelen bosszúnak tartja az adatbázis ellopását és az adatok nyilvánosságra hozatalát. A behatolásról azt mondják, azt valószínűleg e-mailes adathalászat segítségével hajtották végre.

Azóta történt

Előzmények