Nagy fogást csinált az orosz titkosszolgálat

A feltételezések szerint az egész országot behálózó bűnszervezet több tízmillió dollárral károsította meg az orosz bankokat.

Az orosz szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) szerdán jelentette be, hogy közreműködésükkel egy nemzetközi akció keretében az ország 15 régiójában mintegy 50 feltételezett crackert, kiberűnözőt állítottak elő, közülük 18-at előzetes letartóztatásba is helyeztek. Őket azzal vádolják, hogy kb. 25 millió dollárnak megfelelő összeget (1,7 milliárd rubelt) loptak el különféle orosz pénzintézetekből. A belügyminiszter azt is közölte, hogy nagy valószínűséggel ugyanez a bűnszervezet próbált meg hamis fizetési megbízásokkal mintegy 2,3 milliárd rubelt (kb. 31 millió dollárt) lenyúlni, ám a hatóságok ezt még időben észrevették, és blokkolták a tranzakciókat.

Az akcióban a legnagyobb orosz bank, a Sberbank is részt vett, és ők közölték, hogy a bűnözők egy malware segítségével építettek ki hálózatot, ezen keresztül indították a támadásokat. A ma már klasszikusnak nevezhető menetrend szerint: a botnet célja az volt, hogy valamilyen módon rávegye a célba vett pénzintézetek alkalmazottait az e-mailben küldött vírusok telepítésére. A hatóságok a közreműködő Sberbankon kívül nem kívántak más banki áldozatokat megnevezni, és azt sem közölték, hány fiók kompromittálódott.

A közlemény utal az ilyenkor szokásos eljárásra: a razziák során nagyon sok számítógépet, egyéb informatikai eszközt, hamis és valódi bankkártyákat, dokumentumokat, jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le, melyeket majd a bírósági eljárás során bizonyítékként használhatnak fel. Az ügyről nyilatkozva az orosz belügyminisztérium azt is közölte, hogy tavaly év közepe óta 18 nagy kibertámadást regisztráltak, és az okozott kár eléri a 3 milliárd rubelt.

Azóta történt

Előzmények