Vizsgálat az Intel és a Media Markt ellen

Az Európai Bizottság (EB) tovább bővítette a Metro AG német kiskereskedelmi csoport tulajdonában lévő Media Markt elektronikai áruházlánc és az amerikai Intel összefonódásával kapcsolatos vizsgálatot. A világ vezető mikroprocesszor-gyártója ellen eredetileg legnagyobb riválisa, a szintén amerikai AMD emelt panaszt a német versenyhatóságnál, mivel szerinte az Intel és a Media Markt megállapodott, hogy kiszorítják az AMD-chipes számítógépeket az áruházlánc kínálatából. A német hatóság most azzal az indoklással adta át az ügyet az EB-nek, hogy európai szinten már amúgy is folynak vizsgálatok az Intel AMD-ellenes piackorlátozó lépéseivel kapcsolatban.

Az európai versenyhatóságok 2001 óta figyelik az Intelt, mert azt gyanítják, hogy nyomást gyakorol a számítógépgyártókra az AMD-processzorok mellőzése érdekében. A társaság lehetséges bűnlajstroma az utóbbi időben kiegészült a különböző országokból érkezett bejelentésekkel a Media Markt és az Intel összefonódásáról. Ezek közül a legsúlyosabb volt a németországi eset, amit a Financial Times Deutschland is alátámasztott, közölve: tudomása van egy, a versenyhatóságok kezébe került dokumentumról, amely szerint a világ vezető chipgyártója eurómilliókat fizetett a kiskereskedelmi láncnak az AMD-processzoros gépek mellőzéséért cserébe.

Az Intel szóvivőjének nyilatkozata szerint cége együttműködik a versenyhatóságokkal, míg a Media Markt nem kommentálta az EB-szintű vizsgálat hírét. A két versenytárs küzdelmének tétje egyébként a Microsoft Windows operációs rendszert futtató számítógépek hatalmas piaca. Ennek körülbelül 80 százalékát adják az Intel-chipes komputerek, és az AMD arra panaszkodik, hogy a piacvezető versenykorlátozó módszerekkel akarja megakadályozni 20 százalékos piaci részesedésének növelésében.

Azóta történt

  • Nekimegy az Intelnek a Transmeta

    A processzorpiacot tavaly elhagyni kényszerülő vállalat most a bíróságon próbálja gyarapítani a bevételeit.

  • Ébredezik az Intel

    Bár a számok nem jók, a piac szerint kilábalóban van a hullámvölgyből a chipgyártó óriásvállalat.

  • Rekordot döntött az AMD

    Újabb történelmi csúcson a kisebb processzorgyártó piaci részesedése. De az Intel visszavág.

Előzmények