Ébredezik az Intel

Ha szerény mértékben is, de felfelé mozdult el a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának részvényárfolyama, mert a tőzsde zárását követően nyilvánosságra hozott harmadik negyedéves jelentés számait biztatónak ítélte a piac. Igaz ugyan, hogy az árbevétel 12, a nettó eredmény pedig 35 százalékkal gyengébben alakult, mint egy éve, az elemzők prognózisát azonban sikerült felülmúlni. A szeptember 30-án véget ért negyedévben az Intel forgalma 8,7 milliárd dollár, profitja pedig 1,3 milliárd dollár volt.

Az utóbbi negyedévek sorozatosan kiábrándító számainak hátterében részben az áll, hogy az egyetlen jelentős riválisnak számító Advanced Micro Devices (AMD) az elmúlt években erős lendületet vett, és részben jól sikerült processzorainak, részben pedig az Intel sorozatos hibáinak köszönhetően növelte befolyását a PC-kompatibilis csipek piacán. A Mercury Research adatai szerint az AMD részesedése a 2004 és 2005 vége között 5,3 százalékponttal emelkedett. Az Intel ezt a tendenciát tervezi megfordítani a nemrég bemutatott Core architektúrával. Az erre épülő processzorok – Core 2 Duo, Xeon 5100-as széria – izmosabbak és kevesebbet fogyasztanak, mint az AMD chipjei.

Az új processzorcsaládoknak a korábbi generációs – Pentium és Celeron – chipek drasztikus árcsökkentésével készítette elő a terepet a vállalat, ez pedig a mai napig visszahúzza az árbevételt. A fontos mutatónak számító átlagár csökkenése a harmadik negyedévben is folytatódott, hiába növekedtek a darabszám szerinti eladások. A mikroprocesszorokért felelős üzletág árbevétele az egy évvel ezelőtti bázishoz képest 1,4 milliárd dollár mínuszban van.

Paul Otellini vezérigazgató magyarázata szerint a vállalat történetének „alighanem legnagyobb mértékű” árcsökkentése volt ez, amelynek az volt a célja, hogy a régebbi Pentium és Celeron processzorokat a PC-piac „megbarnult banán” szegmensébe száműzze. A Xeon és a notebookokba szánt Core 2 Duo chipeket gyorsan befogadta a piac, csak az asztali gépek kategóriájában húzódott el az új generáció térnyerése, mégpedig az integrált grafikus magot tartalmazó Broadwater lapkakészlet késése miatt – mondta az Intel-vezér, hozzátéve, hogy ma már az összes PC-gyártóhoz eljutott a chipset. Otellini arról is beszélt, hogy ütemterv szerint haladnak a szeptember elején beharangozott karcsúsítással: a dolgozók létszámát az év végéig 95 000-re, 2007 derekára pedig 92 000-re csökkentik.

A vállalat a hagyományosan legerősebb negyedik negyedévre 9,1 és 9,7 milliárd dollár közötti árbevételt vár. Egy éve a karácsonyi szezont felölelő negyedben 10,2 milliárd dollár folyt be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Rekordot döntött az AMD

    Újabb történelmi csúcson a kisebb processzorgyártó piaci részesedése. De az Intel visszavág.

  • Megbotlott az AMD

    Az elmúlt negyedévek sikerszériáját – ha csak átmenetileg is – megszakította az agresszív árverseny.

Előzmények