Viszlát, Windows 3.11!

Nem, a cím nem elgépelés. Akármilyen hihetetlennek is hangzik, a Microsoft csak most, 2008. november 1-jén fejezte be a 15 évvel ezelőtt piacra dobott Windows for Workgroups 3.11 forgalmazását. Az operációs rendszer ugyan asztali számítógépekhez már jó ideje nem volt megvásárolható – támogatás is csak 2001 végéig járt hozzá –, beágyazott rendszerekben a mai napig használják. Többek között pénztárgépekben vagy – derül ki a BBC online összeállításából – a Virgin és a Qantas interkontinentális járatain az utasok szórakoztatására hivatott számítógépeken.

A Windows 3.x a maga idejében forradalmi változásokat hozott, például e sorozat darabjai terjesztették el igazán a világon az ablakos felhasználói felületet, a 3.1 már kínált egy alapszintű multimédia-támogatottságot, megjelent a TrueType betűtípusrendszer, s mi magyarok elsőként ezt a Windowst kaphattuk meg magyar nyelven is.

A munkacsoportokat is támogató Windows for Workgroups 3.11 volt ennek az első üzletileg sikeres Windows-szériának az utolsó kiadása – ha eltekintünk a kizárólag a kínai piacon megjelent Windows 3.2-től –, amely a hozzá készült kiegészítő csomagokkal már támogatta a TCP/IP protokollt és korlátozott mértékben a 32 bites Windows NT-re írt alkalmazásokat is. Utódja az 1995-ben megjelent Windows 95 volt.

Előzmények