Isten áldjon, Windows for Workgroups 3.11!

Két napja John Coyne rendszermérnök, a Microsoft OEM beágyazott eszközökkel foglalkozó csoportjának munkatársa blogjában emlékeztette a nagyközönséget, hogy néhány hónap múlva fontos mérföldkőhöz érkezik a vállalat: 2008. november 1-jétől nem adnak ki több licencet a Windows for Workgroups 3.11 rendszerre.

Habár elsőre kissé viccesnek tűnik a bejelentés, hiszen az 1993 novemberében kibocsátott szoftver már réges-rég eltűnt a PC-kre épülő kiskereskedelmi piacról, mondhatni már muzeálisnak számít, azonban a beágyazott rendszereket készítő és forgalmazó vállalatok az alacsony igények miatt még szívesen használják ezt a Windowst, melynek a támogatása egyébként már 2001 végén megszűnt.

Windows for Workgroups 3.11

A Windows 3.x a maga idejében forradalmi változásokat hozott magával, például ezek a programok terjesztették el igazán a világon az ablakos felhasználói felületet, a 3.1 már kínált egy alapszintű multimédia-támogatottságot, megjelent a TrueType betűtípusrendszer, s mi magyarok elsőként ezt a Windowst kaphattuk meg magyar nyelven is. A munkacsoportokat is támogató Windows for Workgroups 3.11 már beépített hálózati funkciókkal rendelkezett. Ez az program, mely még csak az MS-DOS-szal együtt volt működőképes, már 386-os processzort igényelt, s 3 megabájtnyi memóriára volt szüksége.

A kérdés most az, hogy mi következik ezek után a beágyazott rendszerek készítőinél? Jön egy következő Windows, vagy áttérnek egy Linuxra?

A végleges búcsú jegyében és a nosztalgiázás kedvéért azért belinkeltem ide egy videót, mely felidézheti a Windows 3.11 használatát.

Azóta történt

Előzmények