Frissítve: Visszavonulót fújt a Tort támogató könyvtár

Júliusban indított új szolgáltatást a New Hampshire területén fekvő Lebanon városi Kilton könyvtár. A kezdeményezéssel első amerikai könyvtárként támogatták a névtelen internetezést segítő Tor rendszert. A forgalmat a könyvtáron át vezető rendszer lehetővé tette, hogy a felhasználók rejtve maradjanak a világháló böngészése közben.

Miután azonban a  Belbiztonsági Minisztérium a helyi rendőrséggel és a könyvtár döntéshozóival közös tárgyalást folytatott, a vezetés úgy döntött, szüneteltetik a szolgáltatást. A lebanoni nyilvános könyvtárak igazgatója, Sean Flemming elmondta, a hatóságok felhívták a figyelmét, a Tort előszeretettel használják a bűnözők is, ezért határozott a felfüggesztés mellett.

A Kilton könyvtár
A Kilton könyvtár (forrás: Lebanon Public Libraries) [+]

Flemming azért is hangsúlyozta, hogy nem végleges döntésről van szó, mert a témáról a könyvtári vagyonkezelők testülete is szavazott a tegnapi ülésén. Ennek eredményéről egyelőre nincs információnk, a Kilton könyvtár kérdésünkre mostanáig nem válaszolt. Amint megtudjuk, hogyan döntöttek, frissítjük cikkünket.

A könyvtári átjárók telepítésének ötlete egy bostoni könyvtárostól, Alison Macrinától származik, amit a Library Freedom Project keretében kíván megvalósítani. Macrina még májusban tartott adatvédelmi továbbképzést a Kilton könyvtár alkalmazottainak, itt vetette fel az ötletet, hogy telepítsenek Tor átjárót.

Frissítés: a kedd esti döntést megelőzően nagyjából ötvenen tüntettek a Kilton könyvtár előtt a Tor védelmében, majd az ülésen a tagok megszavazták, hogy újraindítják a kilépőkapuk működtetését. A helyi rendőrség képviselője is részt vett az ülésen, elmondta, ők csak figyelmeztetni akarták a könyvtárat arról, hogy bűnözőket is segíthetnek tevékenységükkel, de megtiltani nem tilthatja meg a névtelen böngészés támogatását.

Alison Marcina ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a városi utakat sem zárják le azért, mert néhányan részegen ülnek a volán mögé. Szerinte a szabad és cenzúramentes véleménynyilvánítás lehetősége fontosabb, hiszen aki illegális dolgot akar cselekedni, a Torral, vagy anélkül is képes lehet rá. A szavazás előtt a helyi lakosokat és könyvtári tagságival rendelkezőket is megkérdeztek, 14 helyiből 13 támogatta az újraindítást, a tagok közül pedig 75-en válaszoltak, 74-en a folytatás mellett voksoltak.

 

Azóta történt

Előzmények