Virtuális környezet Java alkalmazásokhoz

A BEA Sytems kiadta a virtuális környezetek részére kialakított Java alkalmazásszerver-csomagját, a WebLogic Server Virtual Editiont, melynek segítségével az elosztott Java alkalmazások hatékonyan konszolidálhatók – adta hírül az Alerant Zrt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

Az erősen elosztott nagyvállalati IT-infrastruktúrában komoly költséget takaríthatunk meg azzal, hogy a kisebb kapacitásigényű alkalmazásainkat közös hardverinfrastruktúrára telepítjük, vagyis konszolidálunk. Java alkalmazások esetén azonban, ha a virtualizációt hagyományos eszközökkel kívánjuk megoldani, a konszolidáció kevésbé hatékony. Ebben az esetben ugyanis a teljes alkalmazásstacket, beleértve az operációs rendszert is, annyi példányban kell futtatnunk, ahány virtuális környezetet szeretnénk kialakítani. Mivel egy Java program nagyrészt a Java virtuális gépre (JVM) épül, és az operációs rendszer szolgáltatásai közül csak nagyon keveset használ fel, ezért a hagyományos megoldás igen erőforrás-pazarló.

A BEA virtualizációs megoldása Java alkalmazások részére nyújt megfelelő környezetet. A hardver- és szoftverkörnyezetek összekapcsolását végző hypervisorréteg kialakításához a BEA a VMware ESX szerverét használja fel, mely közvetlenül, operációs rendszer nélkül fut a szervergépen. Az egyes virtuális környezetek erre a rétegre épülnek, s fontos elemük a Java virtuális gép. A BEA e feladatra hozta létre JRockit eszközének virtualizált környezetek számára kialakított változatát, a LiquidVM-t. Ez a Java virtuális gép operációs rendszer nélkül képes a hypervisoron futni, így a Java alkalmazások is közvetlenül a virtualizációs rétegen működnek. A BEA architektúra előnye, hogy teljesen elhagyja az operációs rendszert, ami a teljesítmény növekedését eredményezi. A Java virtuális motorhoz kapcsolódik a BEA WebLogic alkalmazásszerverének virtuális megoldásokhoz kialakított változata. A LiquidVM és BEA WebLogic Server együttesen alkotja a BEA WebLogic Server Virtual Edition termékcsomagját.

Azóta történt

Előzmények