Világelsők lehetünk az m-kormányzat kialakításában?

Jelenleg 10 millió magyar állampolgárra 8 millió mobiltelefon jut. A mobilok széles körű elterjedése indokolttá tette az m-kormányzat lehetőségének átgondolását, amelynek létrehozásával Magyarország világelső lehet.

Még mielőtt az e-kormányzat nagy áttörést vitt volna véghez a közigazgatás modernizálásában, újabb lehetőségként feltűnt az m-kormányzat. A mobiltelefonok széles körű elterjedtsége, vagyis, hogy ma Magyarországon 10 millió állampolgárra 8 millió mobiltelefon jut, felvetette az m-kormányzat kialakításának gondolatát, amely október közepén Közép-Kelet-Európában és valószínűleg a világon is először önálló nemzetközi tudományos konferencia témájaként is megjelenik.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben – több volt szocialista országhoz hasonlóan – az elhanyagolt infrastruktúra miatt a telefonszolgáltatás az egyszerű állampolgároknak csak nagyon nehezen volt elérhető. Az évtizedeken át elnyomott kereslet rendszerváltást követő felszabadulása a mobilpiac robbanásszerű fejlődését idézte elő az 1990-es évek első felétől kezdve. A mobil ennek köszönhetően ma jóval szélesebb információtechnológiai keresztmetszetet jelent, mint a PC-s internethasználat: a mobil 81 százalékos elterjedtségével szemben az internet 20 százaléka áll. A magas elterjedtségnek köszönhetően mind a mobilon keresztüli internetelérés, a WAP, mind az SMS technológia joggal követeli a helyét a közigazgatási munkafolyamatokban, ami elsősorban inkább a fiatal generáció természetes igényeként jelentkezik majd egy-két éven belül, hiszen a fiatalok ezt az új technológiát olyan magától értetődő eszközként fogják használni, mint az idősebb generáció az írógépet – áll az infotars.hu weblapján.

Az m-kormányzati megoldások azonban a közigazgatási munkafolyamatok újraszervezését is igénylik, ami azt is jelentheti, hogy az e-kormányzatra szabott folyamatokat sem hagyják érintetlenül. A rendszer kialakításához az úgynevezett nyilvános kulcsú infrastruktúra (Public Key Infrastructure, PKI), illetve a drót nélküli (wireless) PKI alkalmazása válna szükségessé az állampolgárok azonosításában. Továbbá az e-mailen vagy SMS-ben beérkező ügyiratok iktatásának, valamint az ügymeneteknek is megváltozna a rendje és módja. A közigazgatási eljárást szabályozó jogi keretek megszületése előtt azonban célszerűnek tűnik ezeket feltárni és a megoldásokat kidolgozni. Mivel több ezer önkormányzati hatósági ügymenet létezik, nem beszélve az államigazgatás területi szerveinél alkalmazott eljárásokról, nyilvánvalónak tekinthető, hogy sem a kormány, sem az önkormányzatok nincsenek abban a helyzetben, hogy ezeket a kutatásokat finanszírozzák, nem úgy, mint a multinacionális vállalatok. Az infotars.hu szerint ezeknek a cégeknek igen erős érdekük fűződik ilyen jellegű kutatások finanszírozásához.

Szabó Zsuzsanna

Azóta történt